"У 2015 році Литва запровадить євро"

17 квiтня 2014

Сейм Литви ухвалив у четвер закон про запровадження євро. Документ встановлює, як відбуватиметься підготовка до запровадження євро, обмін литів на євро, перерахунок цін в євро, а також порядок вилучення литів з обігу.

За цей закон проголосували 87 депутатів, проти - 7, утрималися 13, повідомляють литовські ЗМІ.

«Запровадження євро - не панацея, але і не якесь нещастя, - заявив депутат-консерватор Андрюс Кубілюс. - Це показує нашу зрілість, ми вступаємо у великий грошовий союз».

За його словами, хоча з литом доведеться попрощатися, на євро будуть литовські символи.

Зі свого боку член фракції партії «Порядок і справедливість» Ремігіюс Ачас закликав голосувати проти, оскільки запровадження євро коштуватиме дорого.

Литва прагне стати 19 членом єврозони з 2015 року. Перші сигнали Литва отримає на початку червня, коли Європейська комісія і Центробанк Європи надасть оцінку програми конвергенції Литви.

У липні Рада глав Європейського Союзу повинна ухвалити остаточне рішення і оголосити курс обміну литів на євро.

Прогнозується, що він залишиться таким самим, як і зараз 3,4528 лита за 1 євро. Протягом 30 днів з дня цього рішення всі ціни у Литві повинні будуть зазначатися у двох валютах, і це триватиме до середини 2015 року.

Раніше Центробанк Литви підрахував користь запровадження євро, прогнозується, що насамперед запровадження євро вплине на процентні ставки, видатки обміну валюти, потоки торгівлі, тобто збільшить експорт.

УКРІНФОРМ 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua