"У Берліні почули одне одного "

4 липня 2014

Відносно проміжним результатом завершилася зустріч міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та РФ у Берліні. На спільній з колегами прес-конференції по закінченні зібрання глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін наголосив на важливості встановлення режиму двостороннього припинення вогню на сході України. І воно має бути безумовним, його контролюватиме моніторингова місія ОБСЄ. Представник уряду України підтвердив, що в Берліні провідні дипломати чотирьох країн погодили спільну декларацію з переліком заходів, виконання яких має відкрити шлях до встановлення перемир’я. «Зокрема ми погодилися працювати над відновленням роботи тристоронньої контактної групи», — повідомив Павло Клімкін.

Сторони працюватимуть і над заходами для поліпшення контролю українсько-російського кордону, повідомляє Укрінформ. Важливими умовами для досягнення подальшого прогресу в переговорах український міністр назвав також безумовне звільнення заручників та гарантування безпеки журналістів: «Усі сторони мають докласти зусиль до виконання цих заходів».

Зі свого боку глава російської дипломатії Сергій Лавров заявив про готовність допустити представників України на деякі контрольно-пропускні пункти на російсько-українському кордоні. Але лише після повного припинення вогню на сході України. Це, до слова, стосується і дозволу на перебування на російських КПП представників моніторингової місії ОБСЄ. Щойно буде проголошено про припинення вогню, Росія подасть до постійної Ради ОБСЄ відповідний проект рішення, який відкриє спостерігачам організації шлях до перебування на деяких російських КПП.

У спільній заяві міністри наголосили на необхідності зміцнення контролю українсько-російського кордону і привітали готовність Москви допустити українських прикордонників, а також членів моніторингової місії ОБСЄ на територію двох російських КПП. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua