"У боргах, як в реп’яхах"

Владислав КИРЕЙ
1 серпня 2013

ТАРИФИ

Необгрунтовані ціни на послуги з водопостачання та водовідведення загнали комунальне підприємство у глухий кут

У Черкасах може припинитися водопостачання та водовідведення. Принаймні так вважає директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко. Загроза виникла через несплачений п’ятимільйонний борг підприємства перед ПАТ «Черкасиобленерго». Днями Господарський суд Черкас прийняв рішення стягнути цей борг із «Черкасиводоканалу». А виник він, як пояснюють на підприємстві, через збиткові тарифи на водопостачання й водовідведення, чинні й нині. Востаннє, наголошують комунальники, їх переглядали у 2010 році. Відтоді істотно зросли витрати на енергоносії, заробітну плату, податки і збори.

Плату потрібно підняти вдвічі

— Нині тариф, за яким сплачує населення за послуги водопостачання та водовідведення, компенсує нам приблизно 60% витрат. Тоді як решта лягає важким тягарем на наше підприємство. На сьогодні КП «Черкасиводоканал» за?боргувало за електричну енергію ПАТ «Черкасиобленерго» більш як 10 мільйонів гривень та близько 13,5 мільйона гривень — ПАТ «Азот» за очистку стічних вод, — розповів Сергій Володимирович.

Щоб комунальне підприємство могло нормально працювати та розвиватися, на думку його керівника, потрібно встановити економічно обгрунтовані тарифи, заклавши в них не лише реальну собівартість послуг, а й інвестиційну складову. Для цього, за підрахунками експертів, нинішню оплату послуг для населення потрібно підвищити принаймні вдвічі.

Оскільки на це ніхто не піде через непопулярність такого кроку, роз’яснюють водопостачальники, треба шукати інший вихід. Одним із таких нині розглядають варіант виділення державної субвенції на компенсацію різниці в тарифі. Зокрема йдеться про 5 мільярдів гривень для водопровідної галузі України.

Проте головна особливість ситуації полягає в тому, що субвенцію надають не «живими» грішми, а на умовах взаємозаліків між комунальними підприємствами та їхніми боржниками.

— Але у нашій ситуації з «Черкасиобленерго» це навряд чи допоможе. Бо у нього немає боргів ні перед державою, ні перед енергоринком, — зазначає Сергій Овчаренко. — Тому енергетики й вимагають погашення заборгованості КП «Черкасиводоканал» реальними грішми, подавши відповідний позов до судової інстанції.

Справу вирішує суд

Нині ситуація вирішується в судовій площині. Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» готує апеляцію. Але якщо її не задовольнять, справу, очевидно, передадуть до виконавчої служби. Тут уже йтиметься про примусове стягнення боргу. Блокування рахунків призведе до зупинки підприємства, а отже, опиниться під загрозою подача води в оселі жителів міста.

Є над чим поміркувати і щодо згаданого вище боргу перед ПАТ «Азот» за очищення стічних вод. Частина депутатів міської ради вважає оплату за цю послугу необ∂рунтовано завищеною. ПАТ «Азот» — монополіст в обслуговуванні очисних споруд і, на думку депутатів, завищує їх. У міській раді наводять приклад Рівного, де за послуги з обслуговування очисних споруд місцевий водоканал платить рівненському «Азоту» у 2,5 раза менше.

Одне слово, складається враження, що комунальне підприємство, від якого залежить життя і функціонування обласного центру, загнали у глухий кут. Ситуацію, здається, могло б поліпшити втручання обласних та відповідних урядових структур, однак вони поки що мовчать.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua