"У Бразилії черкаська трупа відкрила театральний фестиваль"

Роман КИРЕЙ
28 квiтня 2015

Трупа Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т. Шевченка щойно повернулася з Бразилії, де брала участь у ІІ Міжнародному театральному фестивалі. Як розповів директор театру Володимир Осипов, черкащан запросили показати виставу за п’єсою Георга Бюхнера «Войцек», яку кілька років тому поставив Андрій Жолдак.

З драмою Бюхнера в німецьку літературу увійшов новий герой — вигнанець суспільства, маленька людина, доля якої засвідчила драму й самого суспільства. Зрозуміло, виставу довелося поновлювати, але загалом з’ясувалося, що тема нині теж на часі. У ній багато чого пояснюють провидінням, яким відзначаються подібні знакові твори світової літератури, незалежно від того, в якій країні вони написані. Цікавинкою стало те, що режисер Андрій Жолдак пов’язав події, про які йдеться в п’єсі, з Черкасами.

Як кажуть актори, з Андрієм Жолдаком працювати важко, проте надзвичайно цікаво. Кожну роботу з ним сприймаєш як виклик професійній придатності, ніколи не знаючи наперед, які творчі завдання він поставить. Так звані прийоми традиційного класичного театру в цьому випадку не працюють.

У Бразилії черкащанам хвилювань не бракувало. Вони були єдиним колективом з України, і саме їм випало разом з московським «Сатириконом», яким керує Костянтин Райкін, розпочинати фестиваль. Та бурхливі оплески вщерть заповненого залу були нагородою нашим співвітчизникам. А придбати квиток на вистави черкаського театру було майже неможливо.

Синхронний переклад демонстрували на екранах. Судячи з того, як реагував зал на репліки героїв, він був майстерним.

Поїздка у Бразилію подарувала черкащанкам не лише безліч вражень, а й вкотре переконала: таланти рідної землі не дадуть Україні загубитися в світі, адже ми багато в чому унікальні і саме цим цікаві світу. На фестивалі черкаські актори отримали запрошення наступного року продемонструвати своє мистецтво в Токіо. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua