"У Черкасах змагалися педагоги, які прищеплюють учням професійні навички"

Владислав КИРЕЙ
24 травня 2014

У Черкаському професійному ліцеї відбувся всеукраїнський конкурс майстерності серед майстрів виробничого навчання з професії «плиточник-лицювальник» за технологіями концерну «Хенкель». Заклад співпрацює з цією компанією в Україні майже 10 років. Вона активно розвиває комплексний освітній проект, який передовсім ∂рунтується на принципах випереджувального навчання. При цьому акцентують на технологічній культурі європейського рівня, високій професійній компетентності, здатності до ситуативного проектування, самоосвіті.

Один із напрямів проекту — системний моніторинг рівня кваліфікації педагогів. Саме для підтримки творчих молодих педагогів і організовано конкурс «Сходинки до майстерності». Його учасниками стали майстри виробничого навчання з досвідом роботи до п’яти років із 13 областей України.

Конкурс передбачав виконання плиткового облицювання вертикальної поверхні та теоретичний тур, де учасники презентували свої досягнення в методиці викладання.

З гарним настроєм і впевненістю взялися до виконання конкурсних завдань майстер виробничого навчання з Черкас Олександр Лисохмара разом зі своїми асистентами Олександром Білоусом та Євгенієм Сурковим. Фото Олега ГАНІНА

Найкращі результати показали Олександр Капустинський з Житомирського вищого професійного училища будівництва і дизайну, Андрій Шевченко з Чернігівського професійного будівельного ліцею, Леся Нагурнік з Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури, Зінаїда Гулій з вищого професійного училища м. Калуш та Ігор Пилипчик з Київського професійного будівельного ліцею, Олександр Лисохмара з Черкаського професійного ліцею.

Як розповів директор ліцею — господар конкурсу Юрій Куліш, в очолюваному ним закладі не припиняють модернізацію навчально-матеріальної бази. Так, за останні роки побудували і обладнали майстерню для оволодіння професією монтажника гіпсокартонних конструкцій. Нині закінчують оснащення вже третього в ліцеї центру інноваційних технологій, в якому учні опановуватимуть професію «Майстер з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобілів», і ще одну майстерню для навчання електрозварників на напівавтоматах. Завдяки такій динаміці в оновленні професій і впровадженню новітніх технологій у ліцеї останні 10 років мають найбільший серед професійно-технічних навчальних закладів області набір і, відповідно, випуск кваліфікованих робітників.

Але річ, зрозуміло, не тільки в кількості. Випускники ліцею конкурентоспроможні на ринку праці, адже володіють певними перевагами. Приміром, електрозварники навчилися чудово зварювати не тільки чорні, а й кольорові метали, комп’ютерники не тільки працюють на ЕОМ, а й уміють його складати, налагоджувати і ремонтувати, будівельники володіють комплексом навичок з євроремонту приміщень тощо. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua