"У Чернівцях модернізують водогін"

Світлана ІСАЧЕНКО
12 березня 2015

Задля розв’язання давньої нагальної проблеми обласного центру Буковини — постачання у місто води — за столом переговорів у Міністерстві фінансів України зібралися поважні люди: перші особи міністерства, Посольства Німеччини в Україні, Чернівецької міськради. Німецький уряд погодився надати Чернівцям кредит у 17 мільйонів євро для реконструкції і модернізації міського водогону. Підписано відповідні угоди.

— Ми отримали цю позику на 30 років, — каже Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. — Це перша черга проекту поліпшення системи водопостачання і водовідведення. Сподіваємося, буде і друга, і третя,  адже німецькі партнери виявили зацікавленість у продовженні цієї роботи.

— Ми усіляко підтримуємо проведення реформ у вашій державі, зокрема й у поліпшенні житлово-комунальних послуг, — зазначив посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Крістоф Вайль. — Німеччина залишає незмінною тверду прихильність підтримувати Україну у подоланні її величезних викликів з реформування. Надання кращих комунальних послуг за доступними цінами — важливий елемент таких зусиль, спрямованих на модернізацію.

Кредитну лінію відкриває німецький банк розвитку KfW, в якого широкий міжнародний досвід з надання фінансової допомоги у поліпшенні систем питного водопостачання з одночасним скороченням енергоспоживання. Для Чернівців це особливо важливо, оскільки через зношеність мереж місцевого водоканалу собівартість чернівецької води одна з найвищих у країні попри те, що місто лежить у межиріччі двох великих річок — Дністра та Пруту. Проект реконструкції муніципального водного господарства  дасть змогу знизити технологічні та фізичні втрати води, підвищити енергоефективність виробництва.

ПРЯМА МОВА

Наталія ЯРЕСЬКО,
міністр фінансів України:

— Проблема оновлення комунікаційних мереж для нашої держави — одна з пріоритетних для розв’язання. Лише 9% мереж водопостачання в Україні не аварійні, а період їх експлуатації не перевищує 25 років.  Понад 35% всіх мереж використовують уже понад 35 років. Сподіваємося, що досвід співпраці з модернізації комунальних мереж у Чернівцях згодом пошириться й на інші міста України. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua