"У Дніпропетровську відкрили водоспад «Поріг ревучий»"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
3 жовтня 2013

Ще на початку минулого століття з дніпровської кручі біля Монастирського острова у Дніпропетровську можна було побачити унікальні пороги, які в сиву давнину долали на чайках наші предки. З будівництвом ДніпроГЕСу пороги затопили. Готуючись до святкування 200-річчя Тараса Шевченка, у Дніпропетровську вирішили штучно відновити один поріг — щоб поет з постаменту, розташованого на острові, бачив його. Нещодавно було завершено реконструкцію цього найбільшого в Україні пам’ятника Шевченкові, зведеного на схилах Дніпра півстоліття тому. 

Рукотворний водоспад «Поріг ревучий» для Тараса Григоровича урочисто відкрили на День міста під гарматні залпи. Як зазначив міський голова Іван Куліченко, таким чином завершилася і реконструкція центральної частини набережної міста.

За словами директора підприємства, яке створювало «Ревучий», Богдана Водолажченка, водоспад заввишки 17 метрів, завдовжки 20 метрів. Його потужність пропуску води — понад тисяча кубометрів на годину, що можна порівняти із 18 залізничними цистернами, які одночасно зливаються за годину. «Водоспад розміщений на природній скелі і задекорований каменем. Увечері його підсвічуватимуть», — підкреслив він.

 Фото УНІАН



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua