"У госпіталях для поранених є все"

Микола ПЕТРУШЕНКО
13 серпня 2014

Нині, за словами директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони полковника медичної служби Віталія Андронатія, в усіх військових госпіталях лікується 1682 поранені у зоні АТО. Посадовець щойно повернувся із зони бойових дій і повідомив журналістам, що задоволений організацією там медичної служби. Він підкреслив, що вдалося організувати первинну лікарську допомогу безпосередньо на полі бою. За його словами, там вистачає перев’язочних матеріалів, а також медичного персоналу. Бракує броньованої спецтехніки для вивезення поранених, зокрема гелікоптерів, а також звичайних машин швидкої допомоги.

Віталій Андронатій повідомив, що бійці 24-ї, 72-ї, 79-ї бригад, які вийшли з оточення, проходять медичне обстеження. З ними працюють як штатні психологи,  так і добровольці. Вони, крім усього, виявляють ступені контузії, пропущені медиками. Загалом психічний стан бійців, що вийшли з оточення, задовільний. Тих, у кого виявили певні розлади, лікують.

Усі учасники АТО, запевнив директор департаменту Міністерства оборони, будуть під захистом держави. Для цього створюють Державну службу реабілітації учасників АТО.

Вони відповідають за життя поранених. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Медична статистика стверджує, що найбільше поранень захисники батьківщини зазнали в кінцівки. За словами посадовця, 16 з них потребують протезування. Ставка на те, щоб робити це в Україні. У нас є відповідні технології, підприємства, фахівці.

Слід врахувати, що первинне протезування тимчасове. Згодом цей процес слід повторювати. Варто зважити й на те, що у нас не лише виготовляють протез, а й місяць навчають пацієнта ним користуватися.

Нова апаратура для аналізу донорської крові. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Начальник військово-медичного клінічного центру «Головний військовий  клінічний госпіталь» полковник медичної служби Анатолій Казмірчук спростував чутки, що хтось комусь купував ліки або платив за операцію в госпіталі.

— Для лікування поранених у нас є все, — запевнив він. — Щодо протезування є відповідна державна програма, яка фінансово забезпечується. До грошей, які збирають волонтери, ми не маємо жодного стосунку.

Того самого дня в головний військовий клінічний госпіталь у Києві фонд Олени Пінчук передав новітнє медичне обладнання — сучасний імуноферментний аналізатор для тестування донорської крові. Його використання гарантує захист від можливого ризику зараження гепатитом та СНІДом. Обладнання вартістю 36 тисяч доларів дає змогу проводити до 200 тестів крові за годину на понад 30 інфекцій. Працює воно в автоматичному режимі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua