"У харківському шпиталі пораненим бійцям АТО допомагають психологи, волонтери та благодійники"

Світлана ГАЛАУР
15 липня 2014

Доглядати за пораненими бійцями, що прибули на лікування із зони Антитерористичної операції, у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону зголосилися студенти місцевого медичного університету. Пліч-о-пліч з ними працюють і психологи. Усі вони, як розповів керівник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Дмитро Горбунов, представляють харківські волонтерські об’єднання і соціальні служби. Зокрема Дмитро Горбунов зазначив, що студенти Харківського національного медичного університету цілодобово чергують біля тих поранених військовослужбовців, яким прописано постільний режим.

За уточненням координатора волонтерського руху медуніверситету студентки IV курсу Ярослави Шевченко, допомогу пораненим бійцям, які постраждали під час АТО, вони почали надавати з кінця травня. Спеціально для цього в їхньому навчальному закладі було створено волонтерський загін.

«Ми пройшли спеціальні курси з військової медицини і за погодженням з командуванням ВМКЦ почали працювати з пораненими. Здебільшого працюємо як рядові медсестри: робимо перев’язки, годуємо воїнів, стежимо за станом здоров’я», — пояснила Ярослава Шевченко.

Роботою студентів-медиків задоволені й бійці, і фахівці клінічного центру.

Схвально відгукується про діяльність своїх молодших колег із міських соціальних служб штатний психолог ВМКЦ Павло Базіль. За його словами, поранені бійці на війні побачили страшні картини загибелі товаришів. Ці душевні рани довго гоїтимуться і матимуть певні наслідки. А спілкування з вояками волонтерів не дає змоги закритися в собі і сприяє виходу назовні всього негативного. «При цьому мої колеги вміють жартувати, а гумор діє краще за будь-які ліки», — каже Павло Базіль.

Вдячний за допомогу позаштатним працівникам і начальник Військово-медичного клінічного центру полковник медичної служби Віктор Поліщук. За його поясненнями, студенти і працівники соціальних служб діють «за покликом серця, і це позитивно впливає на морально-психологічний клімат усього колективу шпиталю й тих, кого вони лікують».

Не менш важливу допомогу, за словами Віктора Поліщука, надають центру і благодійники. Їхніми стараннями шпиталь отримав днями благодійну допомогу на 200 тисяч гривень. На цю суму передано 20 багатофункціональних ортопедичних ліжок КФ-2 і 4 інвалідних крісла КСТ-1. Меценати, як поінформував начальник шпиталю, — благодійний фонд «Мир і порядок», громадські об’єднання та окремі харків’яни.

Самі ж меценати запевняють, що насамперед вони намагаються бути корисними і перед тим, як витрачати благодійні кошти для шпиталю, звернулися до його фахівців, щоб з’ясувати, чого найбільше потребує установа. А вже після цього замовили необхідні конструкції на одному з дніпропетровських підприємств. При цьому якість продукції, як зазначив співзасновник благодійного фонду «Мир і порядок» Всеволод Кожемяко, відіграла вирішальну роль, адже це обладнання використовуватимуть для лікування захисників нашої Вітчизни.

У межах співпраці з цим фондом харківські благодійники забезпечуватимуть шпиталь питною водою, а також допоможуть із придбанням ліків.

ДОВІДКА «УК»

У Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону, що розташований у Харкові, пройшли або проходять курс лікування з початку Антитерористичної операції понад 200 поранених українських військовослужбовців.

Нині у центр продовжують надходити військові, поранені під час АТО на сході країни. Зокрема за п’ять днів, попри паузу в активних діях на Донбасі, в Харків надійшло 10 поранених військовослужбовців Збройних сил та інших силових відомств. Усі вони зазнали поранень різного ступеня тяжкості.

Першу необхідну допомогу пораненим бійцям надають медики, які перебувають в польових таборах, після чого направляють їх для подальшого лікування у стаціонарних умовах клінічного центру.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua