"У Харкові температурний режим скоригують"

Світлана ГАЛАУР
3 вересня 2014

У Харкові замінюють котельні і зменшують використання гарячої води.

Щоб узимку харків’яни не відчували різкого дискомфорту в умовах скорочення лімітів споживання газу на 30%, керівництво області готує технічні й організаційні заходи для економії блакитного палива. Про це розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Василь Хома, наголосивши, що в режимі ощадливості доведеться зимувати всім регіонам України.

До заходів Харківщина насамперед зараховує реалізацію завдань з модернізації та ремонту газових котелень задля підвищення їх коефіцієнта корисної дії (ККД).

— У нас є котельні виробництва 1950—1960-х років, які застаріли. Їхній ККД — 60% у кращому разі. Плануємо замінити 18 газових котелень, щоб підвищити їхній  ККД до 90% і більше, — розповів Василь Хома.

Не менш істотним кроком стане переведення на альтернативне паливо 55 котелень та заміна газових котлів, які відпрацювали ресурс. Це, за словами Василя Хоми, дасть змогу скоротити ліміти споживання газу в області на 4,9%. Серед технічних заходів, які планують до запровадження, заступник голови ХОДА назвав переведення Харківської ТЕЦ-5 на споживання енергоносія за схемою 50% газу — 50% мазуту. А оскільки нині ТЕЦ працює тільки на газі, то такий комбінований «раціон» теплоелектроцентралі дасть змогу заощадити 11% блакитного палива.

Якщо першого пакета заходів жителі Харкова та області майже не відчують на умовах свого побуту, то заплановані організаційні заходи внесуть корективи в повсякденне життя. Насамперед це стосується введення обмежень на користування гарячою водою в опалювальний сезон. Харків’яни розуміють необхідність цього, адже це, за твердженням Василя Хоми, надасть можливість заощадити понад 16% газу.

Заступник голови ОДА зауважив: «У всіх областях вже фактично немає гарячого водопостачання. Тільки в Харківській області його не відключено. Але якщо виникне потреба напередодні опалювального сезону, ми будемо змушені піти і на це, щоб забезпечити економію газу». Втім, наголосив він, про школи і лікарні не йдеться.

Значну економію, за словами Василя Хоми, дасть і зниження температурного режиму в будинках.

— Санітарна норма в житлових приміщеннях — плюс 18 градусів, у кутових кімнатах — плюс 21. Ми розглядаємо варіант зменшити ці показники на 2 і 3 градуси відповідно. Але температурний режим у лікарнях, де є діти, тяжкохворі, залишимо на рівні 24, в решті медустанов — 21 градус, — пояснив Василь Хома.

Він також висловив думку щодо скорочення опалювального сезону. «Але тут необхідні законодавчі зміни. Якби скоротити опалювальний сезон на 30 днів і починати його з 1 листопада, а закінчувати 31 березня, то це дало б змогу істотно заощадити газ».

Василь Хома зазначив, що заходи з економії ухвалено з певним запасом: якщо ситуація погіршиться і ліміти зменшать. «Але цього не станеться, і газу буде достатньо, щоб пом’якшити заходи економії. Один з чинників, який змушує планувати жорсткіші заходи, — переселенці, за рахунок яких збільшилася кількість жителів, а отже, і житлових площ, які потрібно обігрівати», — пояснив він.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua