"У Харкові зекономили мільярд кубометрів газу"

Світлана ГАЛАУР
12 березня 2015

За останнє десятиліття «Харківські теплові мережі», одне з найбільш енергозатратних комунальних підприємств міста, заощадило понад мільярд кубометрів газу. Цього, кажуть фахівці, досягли за рахунок системних заходів з енергозбереження. 

За словами директора КП «ХТМ» Сергія Андрєєва, на рік для опалення міста підприємству потрібно близько 800 мільйонів кубічних метрів газу. В межах підвищення енергоефективності в 2004—2013 роках у Харкові замінили 214 кілометрів тепломереж за новими технологіями, відновили теплоізоляцію на 174 кілометрах мереж, виконали капремонт понад 220 котлів та встановили 165 сучасних котлів, провели заміну насосів.

«Модернізація, яку ми провели за 10 років, ніби пройшла непомітно, але результати говорять самі за себе. Крім мільярда кубічних метрів газу, ми зекономили понад 184 мільйони кіловат електроенергії.

Є програма, за якою модернізуємо систему теплопостачання Харкова. У 2014 році на ці потреби спрямували 55 мільйонів гривень. Основні роботи провели на мережах і в котельнях. Перекладаючи мережі, економимо на тепловтратах і забезпечуємо надійність теплопостачання, а заміною котлів і допоміжного обладнання добиваємося економії газу, який становить понад 70% вартості теплової енергії», — пояснив Сергій Андрєєв.

Він також розповів, що в Харкові незабаром почнеться модернізація теплового господарства на отримані в кредит від Світового банку 107 мільйонів доларів. Проект розраховано на шість років. Заплановано переобладнати великі котельні так, щоб вони, крім теплової енергії для споживачів, виробляли ще й електроенергію для власних потреб. Передбачається і впровадження автоматизованої системи управління подачі тепла, ліквідація всіх котелень, вбудованих у підвали житлових будинків, встановлення індивідуальних теплопунктів та лічильників тепла, модернізація ТЕЦ-3 із встановленням додаткового турбогенератора, а також прокладення нових трубопроводів. Після завершення реалізації проекту економія газу на КП «ХТМ» зросте в рази. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua