"У Каннах покажуть український «Полон» "

13 травня 2015

Сьогодні розпочинається 68-й Каннський кінофестиваль, що триватиме до 24 травня. Український національний павільйон працюватиме на найбільшому кінофорумі світу увосьме. 

«Цього року було велике питання, чи треба нам витрачати державні гроші на павільйон у Каннах. Мали серйозну дискусію у професійному середовищі, й усі однозначно висловилися, що це дуже важливо, бо підкреслює присутність України в європейському й світовому кінопросторі», — повідомив журналістів голова Держагентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

На відміну від минулого, цього року українських фільмів в основній програмі немає. «Проте представляти на ринку наші досягнення, фільми, що вже зроблені й перебувають на різних стадіях виробництва, зокрема девелопменту, в пошуках партнерів передовсім з Європи дуже важливо», — наголосив посадовець.

Також у Каннах відбудеться допрем’єрний показ щойно завершеного фільму Анатолія Матешка «Полон». «Частіше ми говоримо про виробництво. В Україні також збільшилася кількість фільмів, але питанням реалізації, просування кіно на світовий ринок, на жаль, наші продюсери ще не дуже цікавляться. Тим часом успіх фільму «Плем’я», який продано до багатьох країн — це й завдяки успіхові його на Каннському фестивалі. На жаль, цього року жодного фільму до програми фестивалю не включили. Тому дуже важливо, що на ринку відбудеться допрем’єрний показ фільму «Полон», — наголосив генеральний директор міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі.

В основі сюжету стрічки — бойові дії на сході України. «Це фільм про сучасні реалії. Гадаю, що не всі до кінця усвідомлюють, що відбувається з країною, як змінюються люди, як вони несподівано відкриваються в той чи той бік. Ці події виявляють приховане в наших характерах. Ми хотіли зробити деяке узагальнення теми полону й війни, коли вона відбирає в людини право не лише жити, а й померти. Бо в полоні людина зовсім не належить собі», — розповів Анатолій Матешко. У головних ролях у фільмі, що восени має з’явитися в офіційному прокаті, знялися Володимир Горянський та Лариса Руснак.

Крім того, 15 наших стрічок у Каннах презентують у межах Short Film Corner — платформи для кінематографістів, що представляють свої короткометражні роботи. 

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua