"У Києві відкрився юнацький чемпіонат Європи з баскетболу"

9 серпня 2013

 

СПОРТ. «Відсьогодні на 10 днів Київ стає європейською столицею баскетболу. На цьому майданчику Україна запалюватиме зірок світового рівня. Упевнений, що багато учасників першості стануть лідерами своїх основних, дорослих збірних. Це свято дасть імпульс розвитку спорту та здорового способу життя. Юнацький ЄвроБаскет 2013 стане ще однією сходинкою до проведення в Україні в 2015 році Чемпіонату Європи з баскетболу», – сказав Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул під час урочистого відкриття Чемпіонату. Він побажав юним спортсменам великих перемог, спортивних баталій і яскравих емоцій та оголосив Юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу в Україні відкритим. Турнір проходитиме в київському Палаці спорту з 8 до 18 серпня.

В урочистостях також взяли участь Представник ФІБА Європа, головний комісар Турніру Реувєн Віровнік, Президент Федерації баскетболу України Олександр Волков, Міністр молоді та спорту України Равіль Сафіулін, Директор турніру ЄвроБаскет 2015 Маркіян Лубківський.

«Я хочу привітати всіх вас від імені ФІБА Європа  на U16 чемпіонаті Європи серед чоловіків 2013 року. Дякую  киянам, які приймають у себе  цю чудову подію. Бажаю успіху всім учасникам  та сподіваюся, що ігри, які відбудуться у найближчі  11 днів, пройдуть в чесній конкурентній боротьбі, і будуть такими, що дух захопить від баскетболу», – Реувєн Віровнік.

В ході відкриття турніру відбулася церемонія виносу прапорів всіх 16 країн, які беруть участь у турнірі, та масштабна хореографічна композиція з використання символіки чемпіонату та країн-учасниць.

«Україна щиро вітає учасників U16 чемпіонату Європи. Для нас велика честь провести кадетський чемпіонат континенту напередодні ЄвроБаскету-2015, до якого наша країна наразі активно готується. Поза сумнівом цей чемпіонат Європи сприятиме популяризації баскетболу в нашій країні. Ми побачимо 16 найкращих збірних U16 на європейському континенті - це різні баскетбольні школи, різна філософія гри. Саме тому матчі U16  чемпіонату Європи будуть дуже цікавими для вболівальників», - сказав Олександр Волков.

За словами Равіля Сафілуліна, цей турнір за більш ніж сорокарічну історію проходив у 15-ти державах. «Ми стали шістнадцятої країною, кому випало право приймати європейський форум. Для нас це велика відповідальність і водночас момент гордості і слави. Уже кілька років поспіль наша країна регулярно стає центром різних світових та європейських чемпіонатів. Приємно сьогодні усвідомлювати, що нам довіряють проводити найпрестижніші змагання. Це свідчення не лише того, з якою повагою ставляться до України у світі - в першу чергу, це показник високої довіри до української влади, впевненості в її можливостях, переконаності в позитивному результаті», – Равіль Сафіулін.

Урочиста церемонія відкриття відбулася перед першим матчем української збірної зі збірною Латвії.

ДОВІДКА. Юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу (Чемпіонат Європи U16) – це загальноєвропейський чемпіонат з баскетболу серед збірних команд для юнаків віком до 16 років. Чемпіонат був вперше проведений у 1971 році під назвою Чемпіонат Європи серед кадетів і відбувався раз на 2 роки. З 2004 року турнір почали проводити щорічно. Чинним чемпіоном Європи серед юнаків до 16 років є збірна Туреччини.

Цьогорічний турнір U16 Чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловіків пройде в київському Палаці Спорту з 8 по 18 серпня 2013 року. Змагання складаються з 72 матчів. Ігри проходять у Київському палаці спорту одночасно на двох майданчиках — № 1 і № 2, розділених між собою звуконепроникною огорожею. Суперники збірної України у групі D - команди Латвії, Італії та Хорватії.

Нагадаємо, що для підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з баскетболу «ЄвроБаскет 2015» створений Координаційний комітет, який очолив Президент України Віктор Янукович, секретарем комітету став Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул.

5 тисяч дітей безкоштовно відвідають матчі

«Європейське свято баскетболу – юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу 2013 року - розпочався майстер-класом, який провели провідні баскетболісти для дітей-сиріт та дітей з особливими потребами. Ми повинні постійно дбати про тих, кому найбільше необхідна наша допомога. Матчі юнацького Євробаскету 2013 безкоштовно відвідають понад 5 тисяч дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених і багатодітних сімей, а також дітей з особливими потребами. Таку соціальну ініціативу ми реалізували разом з дитячим фондом ЮНІСЕФ, Федерацією баскетболу України, місцевим оргкомітетом «ЄвроБаскет 2015» та благодійними організаціями», - сказав Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул під час зустрічі з юними вболівальниками перед відкриттям кадетського Чемпіонату Європи з баскетболу.

Він зазначив, що подібні акції – це частина заходів, що реалізуються в суспільстві для підтримки дітей, перш за все тих, які потребують особливої уваги з  боку влади та суспільства. «Підтримка таких дітей потребує адресного підходу. В Україні багато зроблено у цьому напрямку. Ще більше необхідно зробити. Адже мова йде про дітей – майбутнє нашої країни».

Діти отримали подарунки та взяли участь у майстер-класі з баскетболу, який провели 4-разовий чемпіон України Григорій Хижняк, найкращий гравець України 1997 року Дмитро Базелевський, чемпіонки Європи 1995 року Олена Вергун та Людмила Назаренко.

«Баскетбол – це видовищний вид спорту. За своїм напруженням боротьби, ритму, емоційності, швидкості якнайкраще відповідає нинішньому часу. Юнацький ЄвроБаскет 2013 - це чудова можливість показати сучасним дітям, що життя може дарувати безліч позитивних емоцій. І ці емоції вони отримали під час майстер-класу від професійних спортсменів, і ще безліч одержать, відвідавши баскетбольні матчі U16», - сказав Олександр Вілкул.

Голова Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо зазначила, що чемпіонат Європи U16 сприятиме популяризації баскетболу в Україні.

«Я дуже рада, що ЮНІСЕФ в Україні є партнером чемпіонату Європи U16 задля привернення уваги громадськості до важливості захисту прав дітей та їх фізичного виховання й культурного розвитку. Це партнерство буде спрямовано на популяризацію баскетболу та важливість захисту прав дітей, особливо тих, які є найбільш соціально-вразливими. Сьогодні ми запросили цих дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, на відкриття та першу гру чемпіонату та взяти участь у майстер-класах із відомими українськими баскетболістами. І сподіваюсь, що чемпіонат Європи U16 надихатиме більше дітей займатись спортом та розвиватись фізично та духовно», - наголосила Юкіе Мокуо.

«Я впевнений, що чемпіонат Європи U16 не лише подарує безліч приємних емоцій глядачам на трибунах, а й надихне дітей та молодь на заняття спортом та, зокрема, баскетболом. Для нас, як організаторів, важливий спадок, який залишить проведення турніру в Україні. Сподіваюся, що цей захід стане успішним початком нашої співпраці з ЮНІСЕФ напередодні ЄвроБаскету 2015. Ми будемо розвивати дитячий спорт разом», - підкреслив директор турніру ЄвроБаскет 2015 Маркіян Лубківський.

Звертаючись до дітей голова Федерації баскетболу України Олександр Волков зазначив: «Дорогі діти, сьогодні ви побачите на майданчику хлопців, котрі зовсім трохи старші за вас. Ви побачите гру, яка захопила мене в дитинстві, і яка стала справою всього мого життя. Впевнений, що сьогодні ця гра захопить і вас. Баскетбол розвиває не лише м’язи, а й мислення, комунікативні здібності, силу волі. Це гра розумних людей. Спорт навчає вас стійкості перед різними життєвими випробуваннями,  організованості та дисципліні, а також навчає впевнено йти до своєї мети. Можу сказати, що коли я був у вашому віці, то на сьому ранку я вже йшов на тренування, а після тренування – до школи. Тому закликаю вас завжди пам’ятати, що спорт і здоровий спосіб життя є дуже важливими складовими гармонійного розвитку особистості».

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua