Яскравою візитівкою закарпатських теле- і радіожурналістів, зокрема обласної держтелерадіокомпанії, є Міжнародний фестиваль телерадіопрограм для національних меншин «Мій рідний край». Цього року він став ювілейним — п’ятнадцятим.
Творчі здобутки у відображенні життя, культурних надбань і цінностей етнічних спільнот на території своїх країн тут демонстрували мас-медійники з Румунії, Словаччини, Угорщини, Чорногорії, Сербії, Швеції. Загалом шлях до Ужгорода проклали собі понад 20 представників закордонних і регіональних українських телерадіокомпаній.
За ідеєю, тематичним спрямуванням фестиваль «Мій рідний край» єдиний не лише в Україні, а й у Європі. У дискусіях і спілкуванні українські та закордонні учасники фестивалю проводять три незабутні дні. Вони і для обміну досвідом, і для вироблення стратегії подальшого розвитку цих видів комунікацій.
— Цього року на фест було заявлено 120 телевізійних і радіопрограм, — сказала головний режисер Закарпатської студії телебачення і незмінний режисер усіх попередніх фестивалів Тетяна Ардо. — Головний задум творчого огляду — показати розмаїття культур, побуту, відродження та збагачення духовної спадщини етносів на території країн-учасниць — реалізовано. Фестиваль продемонстрував зростання професійного рівня конкурсних програм. Шкода лише, що кількість журналістів, які приїхали до нас, зменшилася, бо це чудова школа для обміну досвідом, творчими набутками.
Як і торік, учасників фестивалю гостинно прийняла база відпочинку «Золота гора» поблизу Ужгорода. Тут відбувся і обов’язковий конкурс на кращу фестивальну страву. У величезних казанах бограч готували представники редакцій програм мовами національних меншин. Їхні назви говорять самі за себе: «Русини», «Румуни», «Угорці», «Словаки», «Німці». До цих команд приєдналися «Студія ТБ «Експеримент» і «Радіо Тиса». Капітани Віра Кобулей, Ельвіра Кілару, Гейза Ковач, Габріела Бровді, Наталія Гузєєва, Олександр Мерявчик і Євген Тичина використовували відомі їм рецепти, прагнучи збагатити власними секретами.
— Це лише здається, що бограч готувати просто, — сказав Гейза Ковач. — Потрібно дуже пильно стежити, щоб страва вдалась якнайкраще. Стільки рецептів бограчу, що виграє саме той, хто вловив момент гармонії смаків.
А ось завідуюча редакцією телерадіопрограм мовами національних меншин у кулінарному конкурсі бачить можливість «поєднати творчі потенції журналіста з безмежними можливостями кулінара. Бо головне — надихнути учасників на нові ідеї, зарядити бажанням створювати непересічні інформаційні продукти. Вони мають бути цікавими».
Попри те, що готові страви були приправлені не лише багатством спецій, а й навіть краплинами дощу, всі відзначили особливий смак цьогорічної головної страви фестивалю.
Останнього дня фесту оголосили його переможців. Серед телевізійних програм кращою визнано стрічку Івети Хрубонової та Яноша Бенчика з Угорського телебачення (MTVA) з назвою «Весілля в Шарі», серед радіопрограм — роботу Дойна Боргована з румунського Радіо Клуж «Українські казки». Серед українських учасників відзначилися гості з Херсонської облдержтелерадіокомпанії, які презентували телепрограму «Джерело», а також радіожурналістка з Одеської ОДТРК Олена Креца, що підготувала передачу «Внутрішня Албанія». Херсонцям присуджено третє, а одеситці — друге призові місця.