"У Криму п’ють морську воду"

Людмила ЩЕКУН
14 вересня 2013

Крим може забезпечити себе водою лише на 25%, решту отримує через Північно-Кримський канал. На якість цієї води багато нарікань, тож відкриття в одному з готелів Нового Світу першої в Україні і єдиної в акваторії Чорного моря установки з опріснення води — подія надзвичайна. Установлення опріснювача — це показник того, що для прибережних населених пунктів у Криму є альтернативне екологічно безпечне розв’язання проблеми водопостачання.

Опріснювач обійшовся готелю в 640 тисяч гривень, термін окупності — близько 3,5 року. Проект реалізовано сімферопольським підприємством «Укрхімспецмонтаж» за запатентованою технологією. Установка не вимагає постійного контролю персоналу, техобслуговування проводиться раз на тиждень. Фільтруючі мембрани можуть працювати 3-7 років без заміни. Забір води з моря здійснюється за допомогою двох труб завдовжки 30 метрів, які захищені від штормів бетонними плитами. Опріснена вода відповідає всім санітарним нормам. Для забезпечення готелю питною водою на добу очищується 40 кубометрів рідини, хоча потужність установки дає змогу виробляти 80 кубометрів. Незабаром опріснювач працюватиме на повну потужність для подачі води на інші об’єкти селища. Привізна вода тут коштує 80 гривень за кубометр, собівартість води з опріснювача становить 13,5 гривні за кубометр. Комплекс із забору, очищення, знесолення, знезараження питної води для нецентралізованого водопостачання працює за методом зворотного осмосу.

Гості, що були присутні на відкритті установки, високо оцінили смакові якості виробленої води. І навіть зауважили, що вона смачніша за дніпровську.

Як розповів народний депутат України Борис Дейч, опріснювач води в Судаку намагалися запустити ще 40 років тому, проте від ідеї відмовилися — порахували, що це занадто дорого для невеликого міста. Віце-прем’єр Криму Азіз Абдуллаєв зазначив: якщо технології сімферопольської компанії покажуть свою ефективність, буде розглянуто питання про їх включення в республіканську програму «Вода Криму». «Стратегія розвитку Криму включає розділ щодо забезпечення автономії питною водою, і ми розглядали використання морської води в Судакському і Керченському районах, хоча кроків щодо вкладення бюджетних коштів не було зроблено. Гадаю, результат роботи протягом року покаже, чи вкладати бюджетні кошти в подібні проекти», — зазначив представник виконавчої влади. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua