"У Легедзине, на толоку!"

Владислав КИРЕЙ
10 серпня 2013

СУЧАСНІ ТРАДИЦІЇ. На Черкащині, у заповіднику «Трипільська культура», щороку проходить музейний фестиваль. 

Фестиваль «Трипільська толока», який став уже традиційним, очікується велелюдним. 10 серпня до Легедзиного, що в Тальнівському районі на Черкащині, з усіх куточків України приїдуть численні добровольці, яким не байдужа історія нашої землі. Пройде фестиваль на базі державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура».

— Раніше ми просто рятували унікальний музейний проект — відтворене у повному розмірі трипільське житло, а тепер щороку навідуємося до нього в гості, — розповідає директор державного історико-культурного заповідника Владислав Чабанюк. — Доповнюємо цікавими подробицями. І самі наповнюємося позитивною енергетикою, забираючи із собою часточку дивини трипільського світу, що містять, приміром, архаїчні орнаменти, тепло й запах глиняного обмащування.

Уперше «Трипільську толоку» провели ще у 2008 році. Не чекаючи державних грошей на будівництво та реставрацію трипільських поселень, громада села Легедзиного тоді сама взялася за роботу. До порятунку заповідника приєдналися небайдужі з різних куточків України. Разом з ними місили глину і мастили трипільську хату гості з Канади та Чехії. Толока видалася напрочуд ефективною. Завдяки їй вдалося врятувати від руйнації найбільший у світі заповідник трипільської культури.

Цього разу в кожного буде можливість у подробицях оглянути археологічну експозицію, відвідати місця розкопок, де працює спільна експедиція Інституту археології НАНУ і заповідника «Трипільська культура».

І, звичайно ж, — попрацювати на реконструйованій трипільській будівлі, помісити глину з половою, випробувати себе в опорядженні внутрішніх стін та інтер’єрів, розфарбовуванні кольоровими глинами зовнішніх стін будівель, виготовленні тканин на трипільських верстатах та ліпного посуду. Одне слово, тут не засумуєш.

А щоб фестиваль став святом у повному розумінні — на вечорниці до учасників толоки обов’язково завітають лірник Сашко та відомі музичні гурти.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua