ДУХОВНІСТЬ

Волинський іконопис має багатовікову історію і становить самобутню сторінку мистецької палітри України. Як розповіла директор музею Тетяна Єлисеєва, чимало відвідувачів музею, у тому числі й з-за кордону, потребували видання із духовними раритетами поліських майстрів пензля. Так з'явився альбом, який масштабно і повно представляє кращі роботи XVІ - ХVІІІ століть. У ньому - ікони та предмети декоративної різьби, сакральної атрибутики з експозиції музею. Зображення окремих із них публікуються вперше.

- За задумом авторського колективу, альбом побудований у відповідності з експозиційною структурою - витримана хронологія, приналежність авторів до малярських осередків. У книзі представлена також особливо цінна, відома далеко за межами нашої держави пам'ятка візантійського мистецтва ХІ ст. - Холмська чудотворна ікона Богородиці... - розповіла директор ТОВ "Факторія" Світлана Свирида.

В альбомі викладено історію створення колекції і дано характеристику зібрання, фотографій залів музею та 92 зображень ікон, скульптур, царських врат. Видання двомовне - українською і англійською. Як розраховують музейники, особливий попит матиме воно у туристів і гостей з-за кордону. В тому числі й під час їх масових візитів в Україну на Євро-2012.

Проект реалізований за фінансової підтримки Волинського обласного благодійного фонду "Рідна Волинь".

Валерій МЕЛЬНИК