"У Львові лікуються 38 українських військових, поранених під Зеленопіллям "

Оксана МЕЛЬНИК
26 липня 2014

38 поранених під Зеленопіллям 11 липня українських військових, яких  доправили на лікування до Львова, ще не скоро оговтаються від пережитого. А тому їх оберігають від зайвих контактів. Хіба що з рідними дозволяють поспілкуватися. Вони вкрай скупі  на розповіді про ту страшну ніч, коли втратили стількох товаришів...

Усі вони із Львівщини, окрім п’ятьох жителів Білої Церкви. Тож про їхній стан розповідають  начальник  Військово-медичного клінічного центру Західного регіону полковник медичної служби Іван Гайда та головний хірург закладу Іван Богдан. Хлопці, кажуть досвідчені лікарі, в сорочках народилися, мають добрі прогнози на одужання і, головне, жодному з поранених інвалідності не прогнозують. У більшості з них  — осколочні поранення кінцівок та м’яких тканин. Стан трьох поранених середньої важкості. Врятувало хлопців і те, що невдовзі після артобстрілу під Зеленопіллям надійшла медична допомога, і вже за 40 хвилин на місце прибув перший авіатранспорт для перевезення поранених.

На щастя, повної втрати кінцівок серед тих, кого доправили на лікування до Львова, немає, запевнив головний хірург центру Іван Богдан. Двоє пацієнтів, на жаль, мають часткову втрату кінцівок — для них виготовлять протези на Львівському протезному заводі.

Та не менш важливе за сам процес лікування те, що львів’яни не залишилися байдужими до долі поранених. Хлопцям нічого не бракує, швидкому  одужанню сприятимуть, вважають лікарі, людська доброта, моральна підтримка. У більшості з них виникли психологічні проблеми через пережите  — загибель друзів, з якими були  пліч-о-пліч останнім часом, власне поранення. Вояки, які повернулися зі сходу, відрізняються від тих, запевнив  Іван Гайда,  хто живе в інших умовах, ходить вечорами з дівчатами на каву. У них зовсім інший емоційний стан, і побороти психологічні проблеми хлопцям допомагають  лікарі-психологи та психологи-волонтери.

Та, попри поранення і втрати, більшість із солдатів, які перебувають на лікуванні у шпиталі, за словами керівника Західного регіонального медіа-центру МО України Олександра Поронюка, хочуть повернутись на війну, бо там залишилися бойові побратими, там вони відчули справжню ціну чоловічої дружби.

Загалом на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону перебуває понад 80 військовослужбовців, які зазнали поранень під час виконання завдань у зоні АТО, а понад 100 бійців уже виписали із клініки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua