"У «марсіанському» ґрунті рослини ростуть краще, ніж на Землі"

3 жовтня 2013

Вчені з університету міста Ваґенінґен у Нідерландах також виростили рослини в ґрунті, ідентичному із ґрунтом Місяця – всього 14 типів рослин. 

Штучний ґрунт виготовили фахівці із НАСА, які використали для цього хімічні елементи, присутні на Землі. Нариклад, «марсіанський» ґрунт складається здебільшого із землі, що походить з вулканічної зони на Гавайях – вона найбільше схожа на ту, яку привезено з Марсу в рамках програми «Вікінг-1».

«Я був дуже здивований, коли ми виявили, що рослини в марсіанському ґрунті ростуть краще, ніж на Землі. Ґрунт, який ми обрали на Землі, був дуже чистим, відносно бідним на мінерали, однак я не очікував, що марсіанський ґрунт виявиться більш сприятливим для рослин», – каже еколог Віґер Вамлінк.

Дослідники порівняли «поведінку» деяких видів рослин відповідно до різних типів ґрунтів – місячного та марсіанського. Проте, що б там не було, цілком зрозуміло, що на Марсі салату з помідорів не приготуєш.

«Загалом цілком можливо виростити помідори у марсіанському ґрунті, проте вони міститимуть забагато важких металів, тож будуть токсичними і неїстівними», – каже далі Віґер Вамлінк.

Понад 200 тисяч людей висловили бажання стати членами космічної програми «Марс-1», яка має завданням створити перший «населений пункт» на Марсі. Проте, досі залишається під запитанням, що ж вони там їстимуть.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua