"У Мехіко будують будинки, які ковтають смоґ"

ЕКОЛОГІЧНИЙ ДИЗАЙН
2 жовтня 2013

Шпиталь «Мануель Хеа Гонсалес» у Мехіко має гарний сніжно-білий фасад, який, проте, славиться не стільки красою, скільки матеріалами, з яких його виготовлено, оскільки допомагає очищати повітря одного з найзабрудненіших міст світу. Його виготовлено із речовини, що має назву «Prosolve» – вона містить спеціальні пігменти, які, під впливом ультрафіолетового проміння, вступають в реакцію із забрудненим повітрям, розкладаючи його на менш шкідливі сполуки (вуглекислий газ і воду). Самі пігменти при цьому не зазнають змін, а отже, залишаються здатними очищати повітря протягом десятиліть.

«З такою технологією можна виготовити схожий фасад будь-де і знизити макро-рівень забруднення повітря у великому місті, як от Мехіко, чи деінде. Ефект, який ви отримаєте, – прямий і негайний. Таким чином, ви зможете поліпшити стан здоровя людей, які тут працюють і щодня ходять цими вулицями».

Компанія вже використовувала цей матеріал у невеличких будівлях, як от торговий центр у Перті (Австралія). В даний час його планують використати в оздобленні інтер’єру готелю в Абу-Дабі.

Звісно, архітектура сама по собі не зможе змінити якості повітря у забруднених містах, але вона може зробити вагомий внесок в цю справу.

 Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua