Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

У Миколаєві з’явився сімейний радник, який займатиметься питаннями роз’яснення сімейного права, допомоги у скрутних життєвих ситуаціях та співпрацюватиме з юристами, фахівцями державної виконавчої служби Мінюсту, співробітниками Міністерства соціальної політики, Національної поліції та психологами.

Як зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, ініціатива започаткувати службу сімейного радника виникла не випадково, адже, аналізуючи звернення громадян до системи безоплатної правової допомоги, виявлено, що більшість із них стосується саме сімейного права. Водночас не з кожним питанням людина хоче звертатися до офіційних установ або ж і зовсім не знає, хто саме може допомогти.

Радників навчатимуть мистецтву спілкування з постраждалими від домашнього насильства, роботі з вразливими категоріями осіб і законодавчим аспектам захисту прав людини.

Як відзначив начальник Головного територіального управління юстиції в Миколаївській області Роман Возняк, головним завданням є поєднати зусилля кожної задіяної структури.

«Ми маємо навчити людей не мовчати і все-таки «виносити сміття з дому». Будь-який прояв насильства є неприпустимим і неважливо чи це фізичні дії, чи психологічний тиск, чи економічні обмеження», – зауважив він.

У Миколаєві першим сімейним радником стала Катерина Мутьєва, вона за фахом юрист, відтак фахово знає як діяти, якщо права порушують.

«Відтепер я не просто активіст, я сімейний радник і маю в партнерах Міністерство юстиції України, систему Безоплатної правової допомоги, психологів, правоохоронні органи. Тож вважаю, що такою потужною командою у нас вийде надати кожному таку допомогу, на яку вони потребують», – відзначила Катерина Мутьєва.

Миколаїв став четвертим містом, де з’явився сімейний радник, після Києва, Одеси та Львова.