"У нас верстка й жанри, у них складання і гатунки"

Оксана ГОЛОВКО
19 березня 2013

ДВЕРІ НАВСТІЖ. А в усьому іншому українські й польські студенти-журналісти однакові: такі самі допитливі, з гумором, на  вістрі технічного прогресу і не визнають надуманих авторитетів. Стверджувати так маємо право, поспілкувавшись із групою майбутніх польських працівників медіа  — студентів факультету політичних наук і журналістики Університету імені Адама Міцкевича у Познані, які розпочали свої двотижневі студії у Києві з відвідин «Урядового кур’єра».

Одне з перших запитань про підбір кадрів для урядової газети змусило головного редактора Сергія Брагу відкрити секрет: передовсім досвід.

А перший заступник головного редактора Леонід Самсоненко навіть завважив, що на шпальтах видання  можна прочитати не лише офіційну точку зору засновника — Кабінету Міністрів, а й критичні  публікації про діяльність влади, особливо  якщо йдеться про проблеми простих людей.

Молодих польських колег цікавили й технічна оснащеність редакції, і оперативність надходження свіжого друкованого слова  до читача, і точки дотику інтернет-версії з друкованою. Вони навіть шукали пропорцію між збільшенням передплатників  електронної версії та  накладом друкованої. А  дізнавшись про структуру реклами, погодилися, що відвертість таки має межі.

Перегляд Інтернет-версії на великому екрані — незайва нагода відшукати помилку. Фото Володимира ЗAЇКИ

Наша мета — за короткий час показати  студентам з дружньої держави, як вчать журналістиці в Україні, а головне — як працюють українські медіа, зазначила  Юлія Нестеряк, заступник директора з міжнародного співробітництва Інституту журналістики  Національного університету ім. Тараса Шевченка.

За її словами, програма перебування цьогорічних польських гостей насичена найрізноманітнішими зустрічами. Приміром днями вони відвідають Чернігів, де ознайомляться з роботою місцевих ЗМІ та  переконаються в тому, що національна інформаційна агенція «Укрінформ», яка також фінансується з бюджету, здатна конкурувати з комерційними виробниками новин. А на закінчення свого знайомства з українськими медіа студенти з Познані обіцяють створити фільм про перебування в Україні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua