"У Парижі відкрилася виставка цивілізації етрусків"

29 жовтня 2013

На новій виставці у паризькому музеї Майоля представлено предмети старовинної культури етрусків – народу, який ще до Давнього Риму відігравав провідну роль у середземноморській цивілізації.

Виставка досліджує, у безпрецедентному масштабі, щоденне життя етрусків і розповідає історію народу, який населяв між дев’ятим і другим століттям до нашої ери територію Апеннінського півострова.

«Виставка показує неоднорідність етруської цивілізації, етруської культури. Ця народність характеризувалася великим розмаїттям, була чутливою до впливів і інтегрувала їх у різний спосіб, залежно від місця та часу», – розповідає Венсан Жолів, працівник музею Майоля.

250 експонатів із престижних інститутів Італії та інших європейських країн покликані пролити світло на повсякденне життя етрусків: від перших хатин – до перших міст, аж до римського завоювання Етрурії 351 року.

«Описувати ці предмети – водночас і складно, і цікаво. Є документи, про які може скластися враження, що вони мають звязок зі Стародавнім Єгиптом, і це може бути правдою. Є предмети, які походять з Фінікійської чи Карфагенської цивілізацій, і це теж відповідає істині. Давня Греція теж представлена», – каже далі Венсан Жоліве.

Ця експозиція – данина памяті народу, що давно перестав існувати, проте й далі зачаровує нас своєю культурною спадщиною.

Виставка працюватиме до 9 лютого 2014 року.

 Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua