"У печерних людей, які мешкали на території Європи, була темніша шкіра і блакитні очі"

3 лютого 2014

За допомогою генетичних тестів іспанські вчені знайшли докази того, які на вигляд були давні мешканці Європи. Подив викликає той факт, що у людей, які населяли Європу 7 тисяч років тому, доволі темна барва шкіри поєднувалась із яскраво-блакитними очима. Раніше вважалося, що ранні європейці були світлошкірими.

Рештки давньої людини виявлено у холодній підземній печері 2006 року у Кантабрійських горах, що на північному заході Іспанії. Умови там були ідеальними для збереженя ДНК.

«Таке поєднання рис не існує у геномному контексті сучасної Європи. Ця людина, з геномної точки зору, – європеєць, але в неї темніша пігментація, аніж у сучасних європейців, і водночас блакитні очі» – розповідає дослідник Карлес Лалуеза-Фокс з Іспанської вищої ради наукових досліджень (Барселона).

Одним із пояснень може бути те, що еволюція світлої барви шкіри відбулася значно пізніше, ніж вважалося досі. Вчені також припускають, що в цієї конкретної людини могла бути індивідуальна непереносимість лактози.

«Відтепер ми зможемо відновити генетичну передісторію Європи значно докладніше, аніж ми могли собі уявити раніше. Крім того, можна прогнозувати, що ми відкриємо чимало геномів з ери палеоліту, неоліту, бронзового віку і т.д.», – каже далі вчений.

За даними іспанських дослідників, це – перший відновлений геном давніх європейців. У тій самій печері знайдено рештки двох чоловіків, проте на даний час проаналізовано ДНК лише одного з них. Після того, як буде проаналізовано останки другої людини, вчені матимуть ширше уявлення про геном давніх мешканців Європи.

 Copyright © 2014 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua