НЕРУХОМІСТЬ. Нові правила купівлі-продажу нерухомості, набувають чинності 1 січня, можуть зупинити усі угоди на ринку, вважають профільні фахівці, передає ТСН.

Зараз права власності та користування земельними ділянками реєструють органи земельних ресурсів, а права власності на решту нерухомість – Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Але вже з нового року реєстрація всіх майнових прав на нерухомість, включаючи землю, буде передана на органи юстиції, а саме – Державну реєстраційна службу.

Багато ріелторів побоюються, що нововведення призведе не тільки до ускладнення і подорожчання всіх реєстраційних процедур, а й до практично повного заморожування ринку на кілька тижнів, а то і місяців.

У 2004 році була схожа ситуація, коли було прийнято рішення про створення в Україні єдиної системи держреєстрації майнових прав на земельні ділянки і розташовані на них об’єкти нерухомості, ринок Києва не працював з січня по березень.

Наразі все частіше озвучується думка, що для уникнення вищеописаної проблеми уряд може запровадити так званий «перехідний» період, протягом якого можна буде реєструвати нерухомість, як старим, так і новим способом.