"У Полтаві ламають стереотипи"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
21 серпня 2014

Лагідного серпневого вечора  біля Свято-Успенського собору (поблизу Білої Альтанки) відбулася Кіноніч «300 кілометрів на схід», на якій демонстрували фільми і відеосюжети про події на Донбасі. Організували захід позапартійна просвітницька організація «ЗЛАМ стереотипів» та волонтерське об’єднання «Полтавський батальйон небайдужих». А ініціював проведення кіноночі лідер «ЗЛАМу стереотипів» полтавець Олександр Коба, який добровільно брав участь в Антитерористичній операції й зазнав там важкого поранення. Організатори кінопоказу мали дві мети: допомогти збирати кошти на потреби бійців АТО і показати полтавцям, що зовсім недалеко від нас триває війна.

Уже на початку заходу майданчик біля собору заповнили люди. На відміну від кінофесту «Відкрита ніч», де основна аудиторія — молодь, сюди приходили громадяни різного віку: від дітей до пенсіонерів. За традицією переглядів кіно просто неба, полтавці приносили із собою килимки, покривала і ковдри. Всі пожертви збирали у скриньку, що стоїть у соборі, — на час показу її винесли на галявину.

Крім того, «зламівці» поширювали листівки із закликами допомагати нашим військовим на сході й номером картки владики Федора (Валентина Бубнюка), на яку збирає кошти Полтавський батальйон небайдужих. На жаль, сам архієрей не зміг відвідати захід, бо в цей час перебував у зоні АТО, передавав черговий вантаж із гуманітарною  допомогою.

Захід тривав три  години. Сюжети були різні: частини проекту «Вавилон-13» від режисерів, які почали знімати ще на Євромайдані, проекту «Восток» від журналістів Мустафи Найєма та Богдана Кутєпова, різні відеоролики зі свідченнями очевидців і просто документальні зйомки. Але  містяни дивилися їх із непідробним інтересом. Ці картини переглянули приблизно чотири сотні людей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua