ЗОНА ВІДЧУЖЕННЯ. Під час поминальних днів охочі можуть заїхати до зони відчуження та навідати могили рідних. Проте зовсім вільно пересуватися всією зоною не дозволять. Створено спеціальний графік, за яким у визначені дні дозволено відвідувати певні села.

А ось до Прип’яті людей цього року не пустять взагалі. Адже їх дуже багато, а досвід свідчить, що дотримуватися усіх необхідних правил безпеки бажають далеко не всі. У попередні роки зафіксовано випадки, коли люди сиділи на траві, споживали їжу й розпивали спиртне, а після себе залишали порожні часом биті пляшки, купи іншого сміття і бруду. Потім під дією алкоголю вони заходили в будинки, піднімалися на дахи та навіть намагалися розважатися у містечку атракціонів, попри те, що ці споруди перебувають в аварійному стані. Такими непродуманими діями вони наражали себе на небезпеку травмування на радіаційно забрудненій території. А деякі найзавзятіші на додачу вчиняли акти вандалізму на території міста.

Проконтролювати поведінку й гарантувати безпеку такої великої кількості людей майже неможливо. Саме тому після детального вивчення ситуації було прийнято рішення заборонити вільний проїзд до Прип’яті у поминальні дні. Про це повідомив Дмитро Бобро, перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження. Він також попросив із розумінням поставитися до цього рішення.

Пан Бобро додав, що відвідати кладовища у Прип’яті зможуть організовані групи, які приїздять із супроводом, але в інші дні. До того ж навіть у ці дні заходити у будівлі категорично забороняється.