"У пошуку нових джерел"

Віталій ЧЕПІЖКО
29 травня 2013

ЕНЕРГЕТИКА. Під час чергової відеоконференції за участю заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергія Чеха й представників кількох регіонів України розглядали питання розвитку енергетичної галузі України. Адже наша країна має унікальне геополітичне й географічне положення, достатні запаси вугілля та складових ядерного палива, розвинену інфраструктуру енергетики і високопрофесійний науковий та кадровий потенціал. Разом з тим держава лише частково забезпечена власними паливно-енергетичними ресурсами, їх імпорт здійснюється практично з одного джерела. При цьому економіка країни переобтяжена енергомістким промислово-аграрним виробництвом і енерговитратним житлово-комунальним сектором.

«Тому кардинальне зменшення енергоємності ВВП в поєднанні зі зміною структури споживання власних та імпортованих енергетичних ресурсів є наріжним каменем стратегічного розвитку України, — зазначив Сергій Чех. Додавши, що пріоритети розвитку паливно-енергетичного комплексу України визначає Енергетична стратегія України на період до 2030 року, яку сьогодні переглянуто й оновлено.

В електроенергетиці передбачено збереження цілісності Об’єднаної енергетичної системи України та її синхронізацію з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E, а також збалансування виробництва та споживання палива й електричної енергії. Щодо теплової енергетики, то тут потрібно здійснити реконструкцію наявних генеруючих потужностей ТЕС і ТЕЦ задля подовження терміну служби устаткування на 15—20 років, зниження питомих витрат палива.

Крім того, заступник міністра акцентував учасників відеоконференції і на важливій ролі, яку відіграє в роботі енергетичного комплексу держави  гідроенергетика. Зазначивши при цьому, що нині триває підготовка другої черги проекту реабілітації гідроелектростанцій. Мета проекту полягає в продовженні терміну експлуатації 22 гідроагрегатів щонайменше на 40 років, збільшенні їх потужності щонайменше на 10% та підвищенні їх ККД, що має забезпечити зменшення обсягу споживання викопного палива та викидів CO2, а також негативного впливу гідроагрегатів на навколишнє середовище.

Учасники відеоконференції також обговорили використання магістральних та розподільчих мереж, продовження строку експлуатації діючих енергоблоків атомних електростанцій, будівництво нових та підвищення рівня їх безпеки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua