"У рамках виставки «Агро-2013» в Україні зібралися найвпливовіші гравці світового ринку зерна"

24 травня 2013

ФОРУМ

Як нагодувати планету

Нині зерновий ринок ключовий у вирішенні питань світової продовольчої безпеки. Разом з тим, ринок збіжжя став надзвичайно чутливим до будь-яких імпульсів з боку його учасників. Тому такий захід як Міжнародний зерновий форум, що розпочав роботу на виставці «Агро-2013», стане ефективною формою міжнародної співпраці на ринку зерна, наголосив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Нашого зерна вистачить і для африканців. Фото з сайту wordpress.com

«Глобальний ринок зерна вступив у нову якісну фазу. Відбувається збільшення розриву між попитом і пропозицією зерна, відставання темпів виробництва від темпів споживання зернових становить близько 1% за 3 роки. Тому ми вітаємо консолідацію зусиль урядів усіх країн для стабілізації світового продовольчого ринку», — підкреслив міністр.

За прогнозами фахівців, до 2050 року населення планети збільшиться на 2 мільярди. Це змушує уряди багатьох країн уже сьогодні працювати над тим, щоб збільшити виробництво продовольства. Для цього сільське господарство має стати набагато продуктивнішим. І Україна, як один зі світових лідерів з виробництва збіжжя, має реагувати на виклики, пов’язані із забезпеченням світу продовольством.

«Продовольче питання наразі перебуває в центрі уваги світової спільноти. Стрімке збільшення населення на планеті, зростання доходів у країнах з економіками, що швидко розвиваються, спричинило значне підвищення попиту не лише на продовольчі зернові, а й на зерно. Тому зерновий ринок є ключовим», — зазначив Микола Присяжнюк.

За його словами, протягом останніх 30 років світове виробництво зернових зросло на третину. При цьому спостерігається зростання попиту на продовольчі зернові в середньому на 1,75% за рік, а зростання продуктивності їх виробництва становить лише 1,4%. «Значною мірою на стримування пропозиції зернових на світовому ринку впливає погіршення кліматичних умов у глобальному масштабі. І Україна це сповна відчула торік. Єдиним шляхом розв’язання проблеми зменшення пропозиції залишається нарощування продуктивності сільськогосподарського виробництва», — цитує слова Миколи Присяжнюка прес-служба Мінагрополітики.

Урядовець зазначив, що зростання врожайності у світі в середньому на 5 центнерів з гектара дасть 200 мільйонів тонн додаткового виробництва зернових. І Україна, як один із провідних виробників зерна у світі, готова робити кроки, щоб сприяти стабілізації світового ринку збіжжя.

«Нині Україна — один із перспективних провідних виробників продовольства у світі. І я впевнений, що настав час сконсолідувати зусилля у вирішенні продовольчого питання та стабілізації світового ринку зернових. Сьогодні ми маємо унікальну нагоду обговорити це і прийняти певні рішення. Адже мої колеги з міністерств інших країн, які присутні в цій залі, вже сумарно представляють майже 40% світової торгівлі продовольчою пшеницею та фуражним зерном», — підсумував міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua