ПРОТЕСТ. Ім’я Вільяма Шекспіра прибрано з дорожніх знаків у його рідному графстві Уорикшир на знак протесту проти нового фільму Анонім (Anonymous), який ставить під сумнів авторство творів великого британця.

У середу в рамках Лондонського кінофестивалю проходить прем’єра цього фільму, в зв’язку з чим розташований в Стратфорді-на-Ейвоні благодійний Фонд батьківщини Шекспіра (Shakespeare Birthplace Trust) на один день заклеїв дев’ять дорожніх покажчиків з ім’ям драматурга, повідомляє «КорреспонденТ.biz» з посиланням на Бі-Бі-Сі.

Фонд також назвав нову картину «спробою переписати англійську історію і культуру».

У Стратфорді також накритий простирадлом пам’ятник Шекспіру і заклеєна вивіска пабу Шекспір у Велфорде, де драматург, за чутками, випив свій останній у житті кухоль пива.

Як заявили представники фонду Shakespeare Birthplace, вони хочуть привернути увагу до показаної в новому фільмі потенційно небезпечної «теорії змови», яка говорить, що сам Шекспір  був усього лише «напівписьменним прикриттям для [творінь] графа Оксфорда».

Нова стрічка американської кінокомпанії Columbia Pictures ставить питання, чи існував Шекспір  насправді чи все це великий обман, а великі твори написав не він, а Едвард де Вер, граф Оксфорд?

Картина знята режисером Роландом Еммеріхом з Рейфом Сполл у ролі Шекспіра, Рисом Іфансом в ролі графа Оксфорда і Ванесси Редгрейв у ролі королеви Єлизавети I.

Втім, нічого принципово нового в подібній версії немає, оскільки питання про «справжнє» авторство шекспірівських п’єс і сонетів, виникло досить давно.

Шанувальники великого драматурга пояснюють цей феномен тим, що Шекспір  став жертвою «снобістської невіри» в те, що виходець із сім’ї середнього класу, та ще не зі столиці, може писати з подібним ліризмом і породити таку велику кількість крилатих висловів.

«Цей фільм суперечить масі історичних фактів, однак є ризик того, що люди, які ніколи не замислювалися про авторство шекспірівських робіт, можуть бути введені в оману», ─ пояснює професор Пол Едмонсон, глава дослідницького відділу фонду Shakespeare Birthplace.

«Шекспір це основа англійського культурно-історичного ДНК, і вже точно він є нашим знаменитим експортним товаром,─ зазначає професор.

На підтримку протесту виступив і ще один паб ─ Шекспір, розташований в приморському місті Саутпорт в графстві Ланкашир.

Цей паб має сценічний майданчик для театралізованих і музичних вистав і управляється акторською гільдією.

Як сказала менеджер пабу Сюзі Вокер, закривши вивіску чорною тканиною, вони хотіли показати, що це таке ─ «світ без Шекспіра».

«Деякі говорять, що це писав граф Оксфорд, деякі стверджують, що писали самі актори, але ми знаємо, що це був Вільям Шекспір. Справжнісінький, який і створив всі ці великі твори», ─ сказала Сюзі Вокер.