ГОСТИНИ

Осінній день  у бурштиновому краї

Якщо дипломатичних працівників образно називають очима і вухами своєї вітчизни в чужому краї, то їхні прекрасні половини побачене і почуте в країні акредитації своїх чоловіків переважно сприймають через душу і серце. Керуючись, зокрема, і цією думкою, вітчизняне МЗС та Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв організовують низку екскурсій для дружин послів, щоб вони краще змогли ознайомитися з принадами нашої країни, пізнали красу і різноманітність її територій, відкрили для себе українську історію і сьогодення.

Тож днями, сонячного жовтневого ранку, таких шанованих гостей на чолі з дружиною міністра закордонних справ України Наталією Грищенко тепло зустрічали у Рівному — одному з центрів чудового Поліського краю.

Спершу вони побували в обласній державній адміністрації, голова якої Василь Берташ яскраво й емоційно презентував свою рідну землю. За його словами, причин для гордості в рівнян чимало. Це і першородність Пересопницького Євангелія, на якому складають присягу вітчизняні президенти, і найстаріший європейський навчальний заклад — Острозька академія, і заповідне поле Берестейської битви, і Дубенський середньовічний замок та інші історичні пам’ятки. Сакральні й чудотворні ікони Рівненщини також варті уваги і поклоніння.

Необроблений бурштин, який тримає в руках дружина міністра закордонних справ України Наталія Грищенко, зцілює душу й тіло, оберігає від негараздів. Фото автора

Серед багатств краю — зелені шати лісів, що займають 40 відсотків території області. А також багаті надра, зокрема й на базальт, з якого викладені бруківки центральних площ Парижа, Брюсселя та Москви. Тож інвестиційна принадливість цієї землі ще чекає своїх відкривачів, а виграє той, хто першим знайде партнерів серед місцевого бізнесу і вкладе кошти у розвиток економіки області.

Належно поцінували дружини дипломатів і Рівненський обласний онкологічний центр, у якому, до речі, вони побували за кілька днів до офіційного відкриття. Справді, це один з найсучасніших в Україні медичних закладів променевої терапії. Збудований він за кошти обласного бюджету і з допомогою спонсорів обладнаний високотехнологічною апаратурою, яку зустрінеш далеко не в кожній європейській клініці.

Головний лікар центру Григорій Максим’як не приховував від шановних відвідувачів, що в області високий рівень онкозахворювань (ймовірно, і через забруднення частини її території внаслідок Чорнобильської катастрофи) та запевнив, що з допомогою новітньої апаратури сьогодні діагностувати ранні стадії цієї страшної чуми нашого часу, а отже, й попереджати її подальший розвиток буде набагато легше.

Та найбільшим і найприємнішим відкриттям для зарубіжних гостей стали відвідини Музею бурштину. Цей сонячний мінерал з надр поліської землі не поступається вишуканістю закам’янілій смолі, яку під час штормів викидає на піщані береги солона балтійська хвиля. Усі його грані випромінюють тепло і життєдайну енергію. Лікувальним, як розповіли дружинам послів працівники музею, є необроблений бурштин — він зцілює душу й тіло, оберігає від негараздів. Тому, можливо, і є добрим талісманом та справжнім захисником Рівненщини.

Загальне враження від екскурсії до Рівного, а отже, й зусиль її організатора — Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв, висловили дві її учасниці  — дружина Тимчасово Повіреного у справах Республіки Узбекистан Гуландом Юсупова та дружина Надзвичайного і Повноважного Посла Білорусі Ольга Величко: «Бурштиновий край забути неможливо!»