"У школах введуть новий спецкурс"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
11 червня 2013

ОСВІТА. У новому навчальному році в українських школах старшокласники почнуть здобувати податкові знання. Відповідний спецкурс першими вивчатимуть дев’ятикласники, інформує Міністерство доходів і зборів. Нині Міндоходів спільно з Міністерством освіти і науки працюють над розробленням повноцінного курсу з основ податкових знань для учнів 9—11 класів.

У повідомленні Міндоходів ідеться про те, що предмет поступово вводитимуть у навчальний процес загальноосвітніх навчальних закладів. Учні вивчатимуть основи податкової грамотності, свої права та обов’язки як майбутніх платників податків і важливість оподаткування для сталого розвитку суспільства загалом. Першим із друку вийде підручник для 9-х класів.

Навчальна програма, за якою готується видання, передбачає чотири основні розділи. Так, перший розділ присвячено історії розвитку податкової справи, основним етапам становлення української податкової системи та напрямам сучасної політики у цій сфері. Аналізуючи історичне минуле, діти переконаються, що за певних обставин податки можуть бути вирішальним чинником розвитку суспільства: допомагати йому виходити з кризового стану або, навпаки, вводити у кризу, зміцнювати владу чи спричиняти її падіння.

Про податкову політику держави та механізми оподаткування школярі дізнаються у другому розділі спецкурсу, про основи податкового законодавства та принципи функціонування податкової системи — у третьому. А четвертий допоможе школярам засвоїти їхні права та обов’язки як повноцінних учасників податкових правовідносин з огляду на те, що зовсім незабаром вони отримуватимуть стипендію, заробітну плату або інші доходи. Отже, набудуть статусу платника податків. До речі, перед масовим упровадженням спецкурсу підручник для учнів 9-х класів випробують у референтній групі в окремій школі.

Як уточнив «УК» керівник прес-служби Міндоходів Андрій Соколов, з 1 вересня цього року спеціальний курс у вигляді факультативу протягом двох-трьох тижнів читатимуть, найімовірніше, в одній із київських шкіл. Потім, у разі позитивних відгуків школярів та вчителів, факультатив пошириться на всі загальноосвітні заклади України. І якщо наприкінці навчального року до спецкурсу не виникне критичних зауважень, то з наступного навчального року предмет, на якому учні здобуватимуть податкові знання, потрапить в основний розклад школи. Тобто на те, щоб завоювати прихильність педагогів  і дітей, спецкурс має рік. 

Також А. Соколов зауважив, що така навчальна ініціатива належить Міндоходів. Адже податки платять усі, і щоб школярі, ставши у майбутньому платниками, не мали з цим проблем, вони повинні знати і свої обов’язки, і  права. До речі, на розроблення підручника у міністерства пішов рік, і до цієї роботи воно залучило власні навчальні заклади, зокрема Національний університет Державної податкової служби України.   



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua