Бронзові цвяхи древнього "колекціонера"

Словацькі археологи в селі Хозелек біля міста Попрада виявили шкіряну сумку з артефактами бронзової доби, вік якої становить майже 3000 років.

Вчені називають своє відкриття унікальним, оскільки раніше на території Словаччини подібного скарбу не знаходили. За даними The Slovak Spectator, в районі під назвою Дубина була знайдена шкіряна сумка.

У ній зберігалися різноманітні предмети, виготовлені в різні епохи – від середнього до пізнього бронзового століття. Зокрема, були виявлені численні ювелірні вироби і монети, а також шпори, голки, підкови, ножі та інші предмети.

Вік шкіряної сумки становить близько 3000 років, але багато артефактів виявилися древнішими. Археологи вважають, що виявили схованку стародавнього «колекціонера». Знахідку передали в Технічний музей Брно, де реліквії очистили.

І все ж найкоштовнішими артефактами археологи назвали вироби, виготовлені з бронзи, зокрема, цвяхи. Справа в тому, що вони викуванв з білого металу, хоча бронза зазвичай має золотисто-червоний колір.

Такий парадокс вчені пояснили тим, що стародавні майстри використовували якусь передову металургійну технологію, яка дозволяла надавати виробам незвичайний білий колір.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»