Газ подано на 15 котелень із 20. Першими опалення одержують об’єкти соцсфери: дев’ять шкіл, три лікарні, вісім дитсадків. Котельні, які одержали газ, дадуть тепло в 77 будинків із 152. Чотири котельні вже подають тепло, решта — у процесі запуску, повідомляє власний кореспондент «УК» на Черкащині Роман Кирей. Сміла — єдине місто в Україні, де донедавна не було опалення. Для налагодження подачі тепла в місті потрібне було втручання глави держави та кримінальне провадження проти місцевих чиновників, які зірвали початок опалювального сезону, не врегулювавши питання боргів до настання холодів. Президент Петро Порошенко під час засідання оперативного штабу державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій був змушений під власну відповідальність давати пряму вказівку про подачу газу і тепла людям.

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, вперше в історії України на рівні комісії ухвалювали рішення про запуск опалення.

Як наголошував під час засідання Петро Порошенко, підготовка до зими, опалення в містах — пряма відповідальність місцевої влади. «Для того й ініційовано децентралізацію, щоб передати левову частку коштів на місця, які нині вже становлять 52% консолідованого бюджету країни. Але є й левова частка відповідальності депутатів та міських голів перед громадами. Крутити вентиль — не справа Президента. Я цим не займався і займатися не буду, але не дозволю порушувати права громадян», — підкреслив глава держави.

І хоч Президент зауважив, що немає значення, хто винен у надзвичайній ситуації, яка склалася в Смілі, злочинна бездіяльність місцевої влади, що призвела до зриву опалювального сезону й залишила городян без тепла, в жодному разі не може залишитися без реакції правоохоронних органів.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»