12-річна американка Гітанджалі Рао отримала премію «Накращий молодий вчений Америки» 2017 року. Дівчинка розробила дешевий тест на виявлення свинцю у воді. Рао отримала за свій винахід 25 тисяч доларів.

Про це повідомляє "BBC".

Гітанджалі Рао / Фото Discovery Education

Свій винахід Рао назвала «Тетія» — на честь грецької богині океану. Пристрій складається з фільтру з вуглецевих нанотрубок, які й визначають наявність свинцю. Величезним досягненням стала дешевизна та ефективність пристрою. Адже «Тетія» знаходить елементи свинцю у воді значно швидше ніж її аналоги.

Окрім того, пристрій оснащений Bluetooth-передавачем, який дозволяє виводити результати тесту одразу на екран смартфона.

На створення цього пристрою дівчину надихнув скандал у місті Флінт, штат Мічиган. Там чиновників звинуватили у вбивствах через забруднену воду в 2014-15 роках.

«Після того, як я дізналася про ситуацію у Флінті, я задумалася над подоланням проблеми. Впродовж двох років досліджень, я побачила як мої батькі за допомогою тест-смужки намагаються отримати результати рівня свинцю у воді. Я зрозуміла, що це займає забагато часу і остаточно вирішила розробити свій пристрій», — розповідає юна винахідниця.

Рао Гітанджалі заявила, що має намір далі працювати над винаходом, аби пристрій зміг вийти на ринок.

Дівчинка заявляє: хотіла б стати генетиком чи епідеміологом у майбутньому.

ДОВІДКА «УК»

Свинець — токсичний метал, шкідливий для людей навіть у дуже низьких концентраціях. При потраплянні в їжу свинець особливо небезпечний для дітей. Метал може спричинити проблеми розвитку. Як правило, свинець проникає у систему водопостачання через корозію старих свинцевих труб.