"У США для військових розробляють програму запиту підтримки з повітря, яка працюватиме на Android"

21 жовтня 2013

Дослідницька лабораторія ВПС США і Лабораторія Дрейпера в Кембриджі почали спільну розробку спеціального додатку для смартфонів, за допомогою якого бійці на землі зможуть запитувати підтримку з повітря і завдання повітряних ударів по об'єктах противника, передає УНІАН з посиланням на Lenta.ru та на Defense News.

Додаток отримав назву Android Terminal Assault Kit (ATAK).

Завдяки новому додатку бійці зможуть позначати на карті позиції противника, місце розташування цивільних осіб, своїх військ і можливі напрямки відходу з позицій. Потім всі дані можна буде швидко передати в оперативні центри або на літаки, що знаходяться в небі поблизу. У Лабораторії Дрейпера розраховують, що ATAK дозволить спростити і прискорити процедуру запиту повітряної підтримки.

«Одна справа сидіти за столом в офісі з кондиціонером, перемикатися між десятьма вікнами, справлятися з неполадками програм і чекати завантаження системи 60 секунд. І зовсім інша – виконувати ті ж дії, перебуваючи під обстрілом або стрибаючи з літака. У цьому випадку ATAK буде корисна», – заявила Лора Мейджор, керівник проекту ATAK в Лабораторії Дрейпера.

В даний час Армія і Морська піхота США можуть використовувати рації і ноутбуки для запиту підтримки з повітря, проте ці інструменти вимагають багато часу для передачі необхідної інформації. Крім того, у нічний час світло екранів ноутбуків може видавати займані позиції. ATAK, як очікується, дозволить скоротити час, необхідний на передачу інформації про цілі. Крім того, світло екрану смартфона простіше прикрити в темряві.

Для роботи програми необхідний смартфон з операційною системою Android. За словами Мейджор, з точки зору безпеки ця операційна система надійніша, ніж, наприклад, iOS. Крім того, розробляти програми для Android простіше. У Лабораторії Дрейпера очікують, що першими новий додаток зможуть отримати війська спеціальних операцій вже в 2014 році. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua