"У Сумах виготовили власний тролейбус"

Олександр ВЕРТІЛЬ
24 грудня 2014

Напередодні Нового року на сумські вулиці виїхав новенький тролейбус, який власноруч зібрали у виробничих цехах комунального підприємства «Електроавтотранс» і назвали його «Сумчанин-2014».

До знакової події міська влада і тролейбусники йшли понад два місяці. Для цього роботу колективу організували в три зміни і задіяли всі резерви.

Транспорт удався на славу. Перші кілька кілометрів центром міста у комфортабельному салоні проїхали Сумський міський голова Олександр Лисенко, директор «Електроавтотрансу» Олександр Перчаков, представники робітничого колективу, які брали участь у виготовленні «Сумчанина-2014», а також працівники місцевих ЗМІ.

Тролейбус виготовили майже з нуля — за винятком каркасу. Однак усе начиння — нове, збирали та купували його по всіх усюдах. Витративши 330 тисяч бюджетних гривень, обласний центр і колектив тролейбусників на конкретній справі довели, що здатні самостійно виготовляти зручний пасажирський транспорт, який може гідно конкурувати з власниками маршрутних автобусів і автомашин.

Остання обставина особливо важлива тепер, адже в місті триває гостре протистояння між перевізниками та міською владою. Міськрада відстоює ціну проїзду 2 гривні, тоді як власники маршруток наполягають на її підвищенні. Хоча незалежні економічні експерти на конкретних фактах довели, що нинішня вартість проїзду дає змогу підтримувати рентабельність перевезень на рівні 15%.

Як повідомив Олександр Лисенко, місто має всі можливості виготовляти один тролейбус за місяць-півтора. Для цього потрібно акумулювати відповідні кошти і поставити виробництво на виробничий конвеєр. Важливо, що власноруч виготовлений транспорт дешевший за придбаний майже в чотири  рази.

Поки що пробний тролейбус проходить технічну обкатку і курсуватиме різними маршрутами, аби його переваги і зручність оцінили якомога більше городян.

Тож наступного року сумчан ймовірно чекатиме зміна акцентів у транспортних перевезеннях. До того ж — на  користь громади.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua