"У Суми приїхав кубок тріумфатора"

Олександр ВЕРТІЛЬ
10 жовтня 2014

У міжнародній виставці Оil & gas Warsaw, яка проходила у польській столиці, взяли участь майже 50 компаній із Польщі, Німеччини, Чехії, Китаю та інших країн. Єдиним представником від України було ПАТ «Сумське НВО імені М.В.Фрунзе»

Таку відзнаку вручають за кращий товар, вироблений у Європі. Фото з сайту oblrada.sumy.ua

До речі, у цій виставці сумчани брали участь уперше. Але пробний млинець не був глевким для відомого колективу. Як повідомив генеральний директор товариства Олексій Цимбал, сумські машинобудівники успішно презентували власний промисловий потенціал і викликали неабияке зацікавлення європейських та світових партнерів.

Презентаційний стенд сумчан відвідали представники таких відомих компаній, як LOTOS, ILF Consulting Engineers, Gaz System. Відбулися попередні перемовини про налагодження співпраці на тих чи тих промислових напрямах. Зокрема фрунзенці отримали матеріали для реєстрації як постачальника устаткування для польських проектів.

Незаперечним успіхом стала пропозиція про вступ НВО в Асоціацію європейського енергетичного партнерства, що відкриває перед машинобудівниками широкі перспективи.

До вагомих успіхів можна зарахувати Гран-прі за кращий товар, вироблений у Європі. Такою високою нагородою авторитетне журі відзначило турбокомпресорний агрегат ТКА-Ц-16С/16,3-2,5М1, який нещодавно розробили і виготовили в Сумах. Про першу важливу європейську перемогу FRUNZE нагадуватимуть диплом і кубок тріумфатора.

А тим часом НВО наполегливо освоює внутрішній ринок. Підприємство уклало черговий контракт

на поставку великогабаритних ємностей для зріджених конденсатів. Цього разу замовником виступило ТОВ «Інтер Енерджі Груп», а обладнання передбачене управлінню «Полтавагазвидобування», що є філією ПАТ «Укргазвидобування». Нині полтавці модернізують виробничі потужності, тож продукція фрунзенців особливо затребувана, до того ж у стислі терміни. Передбачається, що контракт буде виконано до кінця цього року. Йдеться про три одиниці обладнання об’ємом 200 кубометрів кожна, призначені для наземного зберігання пропан-бутану. Устаткування не з дрібного — довжина одного зразка становить 23 метри, а вага — 60 тонн. 

Нині газопромислове управління Полтавагазвидобування розробляє родовища на території 9 областей України, зокрема Полтавської, Сумської, Харківської, Львівської,  Івано-Франківської, Закарпатської.

Навіть у складний для країни період слобожанський регіон залишається привабливим і перспективним для іноземних інвесторів. Свідчення цього — 2 мільйони євро, які інвестувала в розвиток виробництва пакувальних матеріалів італійська компанія GualaPack Group. Це голова Сумської ОДА Володимир Шульга сказав про цех з виробництва пакувальних матеріалів для дитячого харчування ТОВ «ГУАЛАПАК Україна».

Цех споруджено за технологією чистих приміщень. Сировиною для виробництва слугує багатошаровий матеріал на основі алюмінієвої фольги та різних видів пластику. Висока якість, зручність у користуванні та екологічна безпека продукції дають змогу використовувати такі упаковки для дитячого харчування, призначеного для малюків з 4-місячного віку.

Асоціація європейського енергетичного партнерства відкриє сумським машинобудівникам широкі перспективи. Фото з сайту Frunze-rama.com.ua

На першому етапі освоєно 30 мільйонів гривень, завдяки чому в сучасному виробничому приміщенні площею понад 700 квадратних метрів одержали постійну і високооплачувану роботу понад 50 городян.

Надзвичайний і Повноважний посол Італійської Республіки в Україні Фабріціо Романо високо оцінив зусилля сумчан у налагодженні партнерських виробничих зв’язків між українським регіоном та Італією, які останнім часом зміцнюють і розширюють. Приміром, упродовж першого півріччя 2014 року зовнішньоторговельний оборот становив 27,4 мільйона доларів, що на 45% більше відповідного минулорічного показника.

До речі, продукція ТОВ, яке розпочало самостійний виробничий літопис 6 лютого нинішнього року, має великий попит не тільки в Україні, а й в Білорусі, Росії, Казахстані, інших країнах СНД. Якщо нинішні обсяги виробництва становлять 4,5 мільйона пакетів на місяць (або близько двох третин загальної потужності), то вже найближчим часом вони зростуть до 6 мільйонів. А це — нові робочі місця, соціальна захищеність працівників, додаткові бюджетні платежі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua