Тематичний куточок «Остання криївка краю» урочисто відкрили в Тернопільському державному медичному університеті ім. Івана Горбачевського. Серед експонатів, які тут представили, — зразки зброї повстанців, синьо-жовтий та червоно-чорний прапори, гасова лампа, друкарська машинка, санітарна сумка, чайник із кухликом, ікони, картини, книжки, вишиття, інші речі, що належали патріотам.

Студенти й викладачі, збираючи матеріали та готуючи експозицію, спілкувалися з істориками, краєзнавцями, учасниками національно-визвольних змагань, їхніми рідними. Дехто з них виступив на відкритті криївки.

Спогадами про батьків — борців за Україну ділиться доцент медуніверситету письменниця Леся Романчук

Доцент кафедри акушерства та гінекології письменниця Леся Романчук поділилася спогадами про батька, який був членом ОУН, і маму — зв’язкову й медсестру УПА, а згодом — політв’язнів сталінських таборів. Пані Леся додала до експозиції одну з материних книжок. Сама письменниця теж не могла обійти теми в’язнів ГУЛАГу. Їм вона присвятила роман «Лицарі любові і надії».

Доцент кафедри медичної фізики Валерій Дідух розповів про свого друга Володимира Близнюка, воїна УПА з Прикарпаття, автора дев’яти книжок з історії повстанського руху.

На відкриття тематичного куточка до медуніверситету завітали представники обласної та міської влади. Заступник голови облдержадміністрації Юрій Юрик зосередив увагу на відновленні меморіального комплексу штабу УПА «Волинь-Південь» у Шумському районі, облаштуванні музею національно-визвольної боротьби ОУН-УПА у селі Бишки Козівського району, де 1943—1945 років перебував штаб повстанського руху на чолі з Романом Шухевичем. Ще в цьому районі на хуторі Веснівка 75 років тому відбувся ІІІ-й Надзвичайний Великий Збір ОУН. Цьогоріч тут відновили хату, в якій працював Збір, а на подвір’ї встановили пам’ятний знак. Такий знак з’явився і в урочищі Фостяки, а криївку відновили у с. Золота Слобода.

Куточок відтворює побут мешканців криївки. Фото Миколи Василечка

Історичний куточок «Остання криївка краю» нагадуватиме про те, що українці завжди боролися за свою свободу і незалежність.