"У Євросоюзі працюють над закон для використання безпілотників"

3 березня 2015

ЄС створює правову базу для використання цивільних і комерційних дронів – безпілотних літальних апаратів. Вони можуть вести розвідку, передавати інформацію, діяти за екстремальних умов. Єврокомісія почала збирати дані, пропозиції від країн-членів Євросоюзу. У березні на зустрічі в Ризі представники країн ЄС обговорять майбутню директиву. Потреба в дронах збільшується, оскільки у Євросоюзі дедалі більше стурбовані питаннями безпеки.

Говорить Еммануель Превінер, президент компанії Flying-Cam, що використовує дрони при зйомці фільмів – наприклад, про Джеймса Бонда та Гаррі Поттера:

«Це вимагає гармонізації в Європі, щоб усі країни мали спільні основні правила. Це має бути зроблено. Тому що, звичайно, зараз будь-хто може купити літальну машину. І робити все, що він захоче».

Минулого тижня журналісти «Аль-Джазири» були заарештовані за те, що запускали дрон над Парижем. Водночас кілька членів ЄС уже відкрили свій повітряний простір для таких безпілотників. Ухвалені в цих країнах закони передбачають заборону польотів поблизу аеропортів, над місцями з великим скупченням людей тощо. Але ЄС працюватиме над спільною стратегією.

Говорить Віолета Булц, Комісар ЄС з питань транспорту:

«Це має неймовірний потенціал з погляду промисловості. Водночас ми дуже добре усвідомлюємо, що люди дещо занепокоєні. Навколо нас літає дедалі більше дронів, тож ми повинні встановити якісь рамки, правову базу, щоб дрони могли функціонувати в майбутньому».

Швеція, Франція і Британія вже дозволяють польоти приватних безпілотників. Комерційні проекти у Німеччині проходять тестування. А в Україні створено необхідну базу для виробництва дронів.

Copyright © 2015 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua