МОДЕРНІЗАЦІЯ

 

Під час робочої поїздки до області Президент головував на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ

Віктор Янукович підтримав новацію області у сфері ЖКГ та розповів, як дати старт роботі аграрного сектору. Окремо він зупинився на проблемних питаннях, пов'язаних із культурною спадщиною та туристичним потенціалом.

 

 

Експеримент - на всю країну

Глава держави схвалив реалізовані на Закарпатті кроки у сфері енергозбереження. З осені область повністю відмовиться від централізованого теплопостачання. А влада, в свою чергу, всіляко підтримуватиме експеримент та поширюватиме його на всю країну. "Це цікавий досвід, і той приклад, коли не чекали, що скажуть "зверху", а почали вирішувати економічні питання, проблеми житлово-комунального господарства з урахуванням місцевих можливостей", - сказав глава держави представникам ЗМІ.

Окремо він наголосив на тому, що приділить достатньо уваги для того, аби аграрний сектор Закарпаття почав працювати. В області призупинена робота тих сільськогосподарських підприємств, які не мають ефективного власника. Тож потрібно змінити як власника, так і модель їхнього управління. Нині, за словами глави держави, треба прийняти оптимальні рішення щодо семи підприємств, які є фактично банкрутами. Найближчим часом він підпише відповідне доручення Кабінету Міністрів.

Дещо пізніше у спілкуванні з жителями міста Ужгород Президент акцентував на тому, що змусить керівництво Закарпатської області пришвидшувати проведення реформ, бо обізнаний із тамтешньою ситуацією та проблемами, що виникають. "Безумовно, Закарпаття є своєрідним регіоном, тут свої особливості. Ми добре розуміємо, що треба робити, але й розуміємо - для цього потрібен час", - зазначив глава держави.

Він також наголосив, що влада приділяє значну увагу ситуації на Солотвинському солеруднику, проблемам сільського господарства, збереженню культурної спадщини тощо. Саме тому вона й надалі рухатиметься шляхом реалізації реформ.

Сіль таки видобуватимуть

За словами Президента, вже готовий проект доручення щодо заходів, необхідних для ліквідації наслідків затоплення Солотвинського солерудника. І хоча це питання має багато складових, слід передовсім думати про людей, які живуть на цій території, і про те, як їм на даному етапі можна допомогти.

Віктор Янукович нагадав: через ситуацію, що утворилася на сольовому руднику, нині без роботи 1,5 тисячі людей. У зв'язку з цим однією з пропозицій є будівництво нового підприємства з видобутку солі. "Ми отримаємо на ці питання відповідь у найближчий час. Держава несе відповідальність разом із місцевою владою. Вживатимуться усі необхідні заходи для розв'язання проблем, яким багато років на Закарпатті не приділялося уваги", - сказав Президент.

Одне з них - повернення басейну річки Тиса до державної цільової Програми протипаводкового захисту. Також необхідно відновити виробництво на ТОВ "Закарпатполіметали".

Віктор Янукович наголосив і на важливості збереження національної культурної спадщини України: "Ті історично-культурні надбання, які отримало наше покоління, - необхідно зберегти. Ми відпрацюємо систему, яка передбачатиме відновлення пам'яток України".

Окремо він відзначив туристичний потенціал Закарпаття, зважаючи на його багату історико-культурну спадщину. Головну увагу звернув на Ужгородський замок. Кілька років тому ця культурна пам'ятка потребувала коштів на усунення аварійного стану її північно-західної вежі. У 2006 році влада виділила на проведення ремонтно-реставраційних робіт 3 млн 200 тис. грн. Усі вони були виконані лише за три місяці, повідомляє прес-служба Президента.

Згодом глава держави відвідав Закарпатський краєзнавчий музей, оглянув представлені там виставки народних промислів та музичних інструментів області, а також експозицію, присвячену Другій світовій війні.