"У Запоріжжі всі маршрутки переведуть на GPS і оплату картками"

Наталя ЗВОРИГІНА
8 жовтня 2013

Реформа  системи міського транспорту на часі, вважають у Запорізькій міській раді.  А точніше — ретельне   упорядкування «броунівського руху» приватних перевізників, які здійснюють перевезення місцевих жителів і гостей обласного центру часто без елементарного дотримання безпеки пасажирів. Підтвердження цього — величезна кількість дорожньо-транспортних пригод із страшними жертвами.

Аналіз  причин ДТП свідчить про неправомірне перевищення швидкості. Тому міська влада виставила вимогу до керівників транспортних підприємств забезпечити дотримання правил дорожнього руху та  обмеження   швидкості  пересування найбільш небезпечними дорожніми ділянками. Контролювати  виконання цих норм будуть за системою GPS, яку нині завершують монтувати.

 У прес-службі Запорізької міськради підтвердили, що до кінця року всі запорізькі маршрутки будуть обладнані системами GPS-навігації, що дасть змогу стежити за їх швидкістю і виявляти порушення. Нині спеціальними приладами  вже  обладнані 200 маршруток.

 — Наша мета — домогтися, щоб всі водії дотримувалися правил дорожнього руху і не наражали на небезпеку своїх пасажирів. Тому й створили систему контролю роботи громадського транспорту та кожного водія конкретно, — пояснив позицію місцевої влади  Запорізький міський голова Олександр Сін.

Посадовець переконаний, що саме спостереження за громадським транспортом і профілактика порушень дасть змогу контролювати ситуацію на дорогах.

 Крім того,  міськвиконком запропонував  ввести єдиний проїзний квиток. За словами заступника міського голови  Сергія Гладченка, оплата проїзду з використанням пластикової картки, а не готівки, має кілька переваг.

— Фінансові потоки у громадському транспорті будуть прозоріші, чітко враховуватимуть пільговиків, що дасть змогу точніше компенсувати витрати на їхній проїзд. За допомогою зчитувальних пристроїв можна буде визначити найприбутковіші маршрути або їх частини, отже, оптимізувати транспортні потоки, наголосив він.

На сесії міської ради вже прийняте рішення про виділення 1,5 мільйона гривень на закупівлю GPS-навігаторів для маршрутних таксі.

В Інтернеті можна відстежити не тільки маршрут автобуса, а й його швидкість

У серпні в тестовому режимі  запрацював сайт Bustrack, де вже зараз пасажири можуть стежити за рухом маршруток, оснащених GPS- навігаторами. Тож уже незабаром можна буде встановити повний контроль за графіком руху маршруток і автобусів не тільки управлінню транспорту, а й звичайним пасажирам.

Розробники сайту розповідають, що невдовзі впровадять і мобільну версію сайту. Щоб будь-хто з городян зміг простежити на екрані свого мобільного телефону, коли ж саме  на необхідній йому зупинці буде найближчий автобус потрібного йому маршруту. Це особливо актуально в пізній час доби, бо о цій порі  щільність  громадського транспорту на вулицях міста істотно зменшується.

Рухомі маршрутки на мапі вказані зеленими мітками з напрямком руху, а ті, що стоять, — синіми. Порушники правил — такі, що  перевищують  встановлену швидкість  60 кілометрів  на  годину, — червоними.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua