"У зоні АТО зняли відеоролик, присвячений Міжнародному жіночому дню"

Микола ПЕТРУШЕНКО
7 березня 2015

У радості й горі чоловіки найперше думають про жінок. Та й усе, що роблять, — для них. Підтвердив це і відеоролик, знятий у зоні проведення АТО і присвячений Міжнародному жіночому дню.

На екрані — дощ, розбита дорога, якою рухаються військові автомобілі. Скрізь сірість, яка, здається, гнітить усіх. Аж раптом — стомлене, але таке світле, ніби осяяне внутрішнім вогнем, солдатське обличчя.

Не знаю, що в житті ще вдасться:

Успіхи, кар’єра, майбуття,
Будь комусь запрошенням до щастя
І чиєсь прискор серцебиття.

Чоловік звертається до своєї єдиної й водночас до всіх жінок України.

Вірш підхоплює другий, третій боєць. І вже не бачиш дощу, не відчуваєш сірості. Переймаєшся дивним піднесенням звернення до Жінки. Саме так вітають з передової бійці 93-ї окремої механізованої бригади кращу половину людства. Послання вдячності й любові їм допомогли оформити працівники творчого об’єднання «Вавилон-13», які зняли відеоролик за ініціативою Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я», Фонду народонаселення ООН в Україні, Міжнародної благодійної організації «Український жіночий фонд».

— Ми хотіли підкреслити, що українські жінки відіграють важливу роль у складний для країни час. Вони брали активну участь у подіях на Майдані. Нині, коли в країні триває неоголошена війна, українки як волонтери допомагають вимушеним переселенцям, солдатам у зоні АТО й тим, хто звідти повернувся, родинам поранених та загиблих. Чимало жінок-медиків, волонтерок та військових, попри небезпеку, ризикують життям у зоні конфлікту, — пояснила ідею відео виконавчий директор МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Галина Скіпальська під час прес-конференції.

В. о. представника Фонду народонаселення ООН в Україні Павло Замостьян наголосив, що «в системі ООН 8 березня — це міжнародний день захисту прав жінок. Для нас це нагода ще раз подивитися на роль жінки в українському суспільстві, її права, а також вияви дискримінації, з якими жінки все ще стикаються. Жінки в Україні становлять половину економічно активного населення, і наша мета — щоб вони також становили щонайменше половину тих, хто має повноваження приймати рішення».

Важливість Міжнародного жіночого дня відзначила Наталія Карбовська, голова МБО «Український жіночий фонд»: «Не можу сказати, що для мене 8 березня — звичайний день. Для мене, як і для мільйонів жінок і чоловіків у світі, це день боротьби проти дискримінації жінок. Це день, коли говоримо про свої права на однакову оплату праці, однакову участь у політичному житті наших громад і всієї країни, на освіту, охорону здоров’я і соціальний захист, на те, щоб нас не відправляли на кухню, якщо ми в цей час можемо приймати важливі державні рішення. І саме тому цей день важливий».

Пані Карбовська також розповіла про фотовиставку «Жінки і конфлікт в Україні», представлену під час прес-конференції: «Готуючись до виставки, ми зібрали дуже багато фото — професійних і аматорських, зроблених в різний час і в різних умовах. Але всі ці фото про одне: про те, як жінки спростовують тендерні стереотипи, яким вони бачать своє місце в житті країни — беруть участь у найдраматичніших, мабуть, подіях із часів незалежності, про те, як на рівних із чоловіками виборюють майбутнє».

Фотовиставку «Жінки і конфлікт в Україні» на початку зими вже було презентовано в межах глобальної кампанії «16 днів проти гендерного насильства». Чотири десятки фотографій, відібраних для виставки, розповідають історії українських жінок, які виконують різні ролі у важкі часи для України.

На фронті, сказала координатор Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська, немає поділу на чоловіків і жінок — там усі солдати. Але жінкам-солдатам найважче.

Боєць 93-ї окремої механізованої бригади Євген Кравчук сказав: дуже хочеться, щоб жінки не воювали, щоб вони дочекалися всіх живими й неушкодженими. Повірте, кожен солдат на передовій ранок починає з думки про родину і бажання додзвонитися додому, щоб почути рідний голос.

А з відео звучить:

Будь комусь запрошенням до Дива,
Стань комусь Причиною буття…



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua