"Учені намагаються створити людську печінку зі... свинячої"

27 червня 2013

ЕКСПЕРИМЕНТ. Від найпершої в історії успішної трансплантації 1905 року – це була трансплантація рогівки, що її провів австрієць Едуард Цирм, – до трансплантації обличчя Жуаном Пере Барретом у Каталонії 2010 року, історія цих операцій є історією успіхів медицини.

Та найбільшою проблемою завжди була нестача органів для трансплантації. Одним зі шляхів її розвязання може бути вирощування органів у лабораторії. Такі органи вже пересаджуються пацієнтам. Але створення складних частин тіла і далі є викликом. Дослідники нині використовують печінку свині, аби знайти шлях до створення частин людського тіла.

Абріті Дал, дослідниця Університету Вейк Форест, штат Північна Кароліна:

«Розмір печінки свині близький до розміру людської печінки. Тож якщо вилучити звідти клітини і замість них імплантувати людські, це може допомогти у справі настачі органів, потрібних пацієнтам, що страждають на захворювання печінки або потребують нирки».

Дослідники винайшли процес «розклітинення», що дозволяє вилучати свинячі клітини з печінки, залишаючи незмінною її структуру. Надія учених – на те, що якщо її наповнити людськими клітинами, то вони розростуться і розмножаться, створивши нормальну людську печінку.

Ентоні Етала, Університет Вейк Форест, штат Північна Кароліна:

«Багато різних видів клітин можуть творити ці тканини та органи, але для нас пріоритетом є використання власних клітин пацієнта, специфічних клітин органу пацієнта, бо його клітини вже знають, що треба робити. Клітини легенів уже знають, що вони – клітини легенів, тож вони створять клітину легенів для пацієнта, яку не буде відторгнуто».

Подібним шляхом у цій лабораторії намагаються створити і нирки.

Одначе успішна реалізація таких проектів, як вирощування і використання складних органів, як от серце, легені, печінка та нирки, усе ще є віддаленою перспективою. Потрібно ще 10-20 років часу.

 Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua