"Учора відкрилася друга сесія парламенту восьмого скликання"

4 лютого 2015

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

Першого дня роботи сесії Державний Гімн у Верховній Раді лунав не лише для парламентаріїв, а й Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та членів Кабінету Міністрів, керівників центральних органів виконавчої влади, судової гілки, представників дипломатичних місій іноземних держав та громадських організацій.

Урочисту церемонію Голова Верховної Ради Володимир Гройсман завершив словами про те, що друга сесія має стати сесією якісних та динамічних змін і реформ. «У нас немає з вами часу на розкачку. Ми маємо діяти негайно, — сказав він, додавши, що на найближчі два тижні вже підготовлено розклад пленарних засідань. — Нинішня сесія має стати дуже чіткою з огляду на прийняття конституційних змін та інших реформ, на які чекає суспільство».

У четвер Володимир Гройсман закликав народних обранців зробити крок для зняття з себе депутатської недоторканності.

А першого робочого дня 269 із 342 зареєстрованих у сесійній залі парламентаріїв ухвалили Закон «Про внесення змін до Закону «Про Національну гвардію України» (щодо удосконалення організації та порядку діяльності)». Згідно з ним, загальна штатна чисельність Нацгвардії не перевищуватиме 60 тисяч осіб, зокрема передбачається 52 тисячі військовослужбовців.

Потім 283 голосами народні депутати підтримали Закон «Про внесення зміни до статті 9 Закону «Про оборону України». Представляв документ перший заступник міністра оборони Іван Руснак. Він повідомив, що уряд пропонує встановити порядок здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими та інтернованими особами в особливий період відповідно до норм міжнародного права. Збір військовополонених на збірні пункти належатиме до компетенції ЗСУ, конвоюванням зі збірних пунктів, охороною та утриманням займатиметься Державна пенітенціарна служба й Національна гвардія.

244 голосами ухвалено Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів (щодо військових злочинів)». У першому читанні 263 голосами Верховна Рада підтримала урядовий проект закону «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо місця відкриття спадщини». Таким є місце подання першої заяви. На її підставі нотаріус заведе спадкову справу, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабміном. У пояснювальній записці до документа йдеться про геополітичну ситуацію, яка склалася в Україні: «Прийняття законопроекту сприятиме забезпеченню реалізації прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя, в зоні АТО або переселилися із зазначених територій, щодо реалізації їхніх майнових та немайнових прав, зокрема щодо оформлення спадкових прав».

Важко дався парламентаріям лише проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції». Представники коаліції узгоджували позицію в кабінеті Голови ВР двічі. Врешті документ прийняли у першому читанні 283 голосами. В процесі підготовки законопроекту до другого читання парламентарії домовилися узгодити норми щодо призначення і звільнення керівника Національного антикорупційного бюро, враховуючи збереження «балансу і противаг» між гілками влади в Україні. Передовсім слід передбачити можливість призначення на керівні посади в Антикорупційне бюро не Президентом, а Верховною Радою. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua