"Україна будує сховище для відпрацьованого ядерного палива"

Віталій ЧЕПІЖКО
28 травня 2015

Проблема зберігання використаного палива на вітчизняних атомних станціях є актуальною. Адже сховищ у нас практично немає.

Україна ще 20 квітня 2000 року прийняла Закон «Про ратифікацію об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами». Приєднавшись до світової конвенції, наша держава взяла на себе зобов’язання дотримуватися її положення при проведенні державної політики у сфері використання ядерної енергії.

З метою забезпечення державної політики у сфері поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) визначено основні напрямки діяльності. Вони складаються із забезпечення довготривалого зберігання ВЯП на території України і відмову від переробки ВЯП АЕС України на підприємствах Російської Федерації, створення відповідної законодавчої бази і фінансового механізму, розподілу обов’язків, прав і відповідальності на всіх етапах поводження з ВЯП між суб’єктами правовідносин у цій сфері тощо.

Про те, як виконуються умови конвенції, на прес-конференції розповіла заступник голови Держатомрегулювання Тетяна Кілочицька. «Ми нещодавно презентували свою доповідь щодо поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Маємо певні досягнення. Розпочалась робота зі зведення централізованого сховища у Чорнобильській зоні відчуження, там уже діють кілька невеликих майданчиків. Крім того, довгострокове зберігання дасть можливість позбутися залежності від утримання його після переробки в РФ», — констатувала заступник голови державної інспекції.

Центральне сховище призначене для тривалого зберігання (до 100 років) відпрацьованого ядерного палива, яке буде вивозитися з діючих енергоблоків українських АЕС. Сховище включає комплекс будівель і споруд, оснащених обладнанням, необхідним для безпечного зберігання ВЯП, що надходить з АЕС, у контрольованому технологічному режимі.

ВЯП не належить до радіоактивних відходів, хоча і є дуже радіоактивним. При роботі реактора в результаті ядерних реакцій в ньому накопичується плутоній. Плутоній є сировиною для виробництва ядерного палива нового покоління. Для майбутніх поколінь ВЯП буде цінним енергоносієм. Місткість сховища має забезпечувати розміщення й зберігання ВЯП, яке генерується на АЕС України протягом усього терміну служби енергоблоків, шляхом поетапного збільшення обсягу зберігання. Тут утримуватимуться відходи з українських АЕС: Рівненської, Хмельницької та Південно-Української.

Ще 26 січня 2015 року міжнародна компанія «Холтек Інтернешнл» і НАЕК «Енергоатом» підписали контракт на створення сховища. Відповідно до нього термін введення першої черги встановлений в 2018 році, повне завершення робіт — в 2021 році. Раніше були затримки в ході робіт. Офіційні представники НАЕК пояснили це юридичними проблемами і труднощами з відведенням землі.

Будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива повністю відповідає світовій практиці у сфері поводження з ВЯП. Введення централізованого сховища дасть змогу заощадити частину коштів, які ДП НАЕК «Енергоатом» витрачає на оплату послуг із зберігання та переробки ВЯП в Росії. У довгостроковій перспективі економія становитиме кілька мільярдів доларів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua