"Україна дотримується зобов’язань"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
23 травня 2013

БЕЗ’ЯДЕРНА ДЕРЖАВА

На Павлоградському хімічному заводі відкрили  установку з утилізації порожніх корпусів ракетних двигунів

На початку 1990-х незалежна Україна зобов’язалася ліквідувати на своїй території міжконтинентальні балістичні ракети РС-22. Паливо для них за радянських часів виробляли саме на Павлоградському хімзаводі, де тепер ракети утилізують. З 1997 року сюди для демонтажу привезли 54 повні комплекти ракет та 8,5 — у розібраному вигляді. На сьогодні на Державному підприємстві «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» потребують утилізації 99 порожніх корпусів двигунів  ракет та приблизно чотири тисячі тонн твердого ракетного палива. 

5 квітня 2011 року за участі Віктора Януковича у Павлограді запущено повномасштабну промислову установку з гідромеханічного вилучення  палива. Тепер — черга ракетних корпусів. Домовленість про фінансування їх утилізації була досягнута президентами України та США у квітні 2010 року під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки. На спільну українсько-американську програму з утилізації корпусів РС-22 на Павлоградському хімзаводі США пообіцяли виділити 20 мільйонів доларів.

«Завдяки співробітництву з американськими партнерами створений виробничий комплекс із повним циклом переробки ракетного палива й корпусів двигунів ракет», — підкреслив глава держави на урочистому відкритті нових об’єктів хімзаводу, в якому він узяв участь у рамках робочої поїздки на Дніпропетровщину. Віктор Янукович також зазначив, що ця проблема застаріла, що ракети і їх паливо негативно впливали на екологію Павлограда та прилеглих районів. «Багато років ми працювали, щоб залучити США до проблем ракетного палива. І тільки 2010 року прийняте спільне рішення з президентом США Бараком Обамою. Спільне рішення вдалося, і головне — була надана технологія», — сказав Президент. Він також наголосив на тому, що Україна послідовно крок за кроком виконує свої міжнародні зобов’язання і виходить на фінальний етап скорочення стратегічних озброєнь.

За словами Надзвичайного та Повноважного посла США в Україні Джона Теффта, за період з 1999 року Агентство Міноборони США вклало в демонтаж, зберігання і утилізацію корпусів двигунів ракет 194,5 мільйона доларів. «Сьогодні — день, коли ми перековуємо мечі на орала», — сказав Джон Теффт і подякував Україні за сміливе рішення стати без’ядерною державою. 

Загальна вартість установки з утилізації становить 150 мільйонів гривень. Фінансування її будівництва на 90% здійснює американська сторона, і на 10% — з державного бюджету України у межах Програми утилізації твердого ракетного палива.  Як повідомив технічний директор Павлоградського хімзаводу  Євген Устименко, установка складається з трьох ділянок, які мають свої ноу-хау.  Корпуси ракетних двигунів розпилюють, знешкоджують, очищують від шкідливих залишків і направляють у спеціальну піч, де вони перетворюються на шлак. З обробленого шлаку отримують технічну сіль, яку можна використовувати для посипання доріг.

Сучасна установка до 2016 року зможе екологічно безпечним методом переробити всі 163 корпуси двигунів вагою 306 тонн і дасть змогу запобігти накопиченню відходів, що утворюються в процесі утилізації ракетного палива, їх негативному впливу на стан навколишнього природного середовища.

Окрім утилізації корпусів РС-22, на новому об’єкті  можна безпечно утилізувати протипіхотні міни з касетних боєприпасів (а також інші вибухонебезпечні вироби і матеріали масою до 1,5 кг), що є зобов’язанням України відповідно до Оттавської конвенції і виконується в рамках програми «Партнерство заради миру».  За словами Віктора Януковича, ці роботи на 50% фінансуватиме НАТО. 

Другий запущений в дію об’єкт на Павлоградському хімзаводі вилучатиме і перероблятиме до двох тисяч тонн твердого ракетного палива на рік і виготовлятиме стабілізуючі розчини та емульсії з використанням сучасної гетерофазної технології синтезу речовин. Це прискорить і утилізацію ракетних двигунів. Обладнання для цього цеху спроектоване спеціалістами заводу і виготовлене на вітчизняних підприємствах. Кошторис об’єкту становить 75 мільйонів гривень, його будівництво фінансували з держбюджету в рамках виконання завдань, передбачених Програмою утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua