"Україна готова зустріти російських «миротворців»"

15 липня 2014

Українська армія готова та спроможна дати відсіч зосередженим на кордоні російським військам у разі їх спроби вторгнення на територію України.

Про це заявив на брифінгу в Києві колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Михайло Куцин, передає УКРІНФОРМ.

«Тими силами і засобами, які у них (російської армії – Ред.) сьогодні є біля кордону, провести ті заходи демонстративного характеру, тактичного рівня можна. Але на сьогоднішній день там Президентом України – Верховним головнокомандувачем, керівником Генштабу прийняті рішення, створені угруповання, які можуть дати відсіч тим силам, які можуть провокувати на такі дії», – сказав він.

Колишній начальник Генштабу повідомив, що наразі угруповання російської армії на південному кордоні України, в окупованому Криму становить понад 22 тисячі осіб. Крім того, близько 20 тисяч російських військовослужбовців зосереджені вдовж кордону (від Чернігівської області до Новоазовська на півдні). Зокрема, безпосередньо на ділянці на сході навпроти Донецької та Луганської області розташовані до 10-ти батальонотактичних груп російської армії.

«Вони усі знаходяться у базових таборах, частина з них готує оборонне укріплення вздовж кордону», – сказав Михайло Куцин.

Водночас, на переконання екс-начальника Генштабу, такі угруповання, створені російською армією на кордоні, не можуть бути загрозою агресії для України.

При цьому, як вважає Михайло Куцин, вони можуть бути використані «в інший спосіб». Тобто, пояснив він, в рамках можливих «гуманітарної» чи «миротворчої» операцій, про які заявляло керівництво Росії.

«Але це не так просто, повірте. На кордоні вже створене достатньо потужне угруповання, яке може дати відсіч», наголосив Михайло Куцин. При цьому він не виключає, що російська армія може провести якісь тактичні дії.

«Під видом миротворчих підрозділів можуть бути спроби перетину кордону для взяття під контроль тих населених пунктів, де сьогодні найбільше зібралося терористів», – висловив він свою власну думку.

Екс-начальник Генштабу також підкреслив, що у подальшому, якщо росіяни будуть нарощувати сили на кордоні, то українським керівництвом також будуть вживатися зусилля для не припущення можливої агресії в бік України.

Батальонні тактичні групи широко застосовувались ВС Росії у бойових діях в Чечні і Грузії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua