" Україна — МВФ: сподіваємося на реструктуризацію"

Лариса ДАЦЮК
21 квiтня 2015

Минулого тижня українська делегація, очолювана міністром фінансів Наталією Яресько, разом з представниками МВФ обговорила головні складники боргової операції України та подальшу співпрацю зі Світовим банком і Міжнародним валютним фондом. Окрім того, були презентовані деталі трьох цілей боргової операції, закріплених у програмі «Механізм розширеного кредитування» (EFF) з МВФ.

Зокрема йшлося про забезпечення нормального фінансування програми (15,3 мільярда доларів) протягом дії програми у 2014—2018 роках, забезпечення стійкості державного боргу: співвідношення державного та гарантованого державою боргу до ВВП не вище 71% від ВВП до 2020 року,  а також генерування  спроможності держави сплачувати борги у пост-програмний період.

Загалом державні сумарні потреби у фінансуванні в середньому становлять не більше 10% ВВП у 2019—2025 роках, не перевищуючи 12%. Причому умови операції мають бути розроблені до першого розгляду EFF.

Ця програма передбачає реструктуризацію суверенного й квазісуверенного зовнішнього боргу нашої країни (йдеться про єврооблігації державних Укрексімбанку та Ощадбанку) й потребує лише продовження термінів їх сплати без списання основної суми боргу та зменшення ставки купонів.

Усі вимоги Механізму розширеного кредитування щодо майбутньої боргової операції мають бути виконані задля безперервного надання необхідної фінансової підтримки України з боку МВФ та інших міжнародних партнерів. Неспроможність України виконати означені EFF цілі може спричинити появу значних ризиків.

Міністерство фінансів та НБУ підтримали ініціативу, запропоновану Укрексімбанком, продовжити на три місяці період обігу його облігацій з терміном погашення в квітні 2015 року. Це має додати часу для завершення операції з тримачами облігацій щодо їхнього погашення максимум за 10 років без зменшення основної суми боргу чи процентних платежів.

Дійти консенсусу буде не просто. Найкраще, якби Україна домовилася з кредиторами про реструктуризацію державного боргу до прибуття наступної оціночної місії МВФ у червні, вважає перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон. Інакше, фонд працюватиме над продовженням програми, передає Укрінформ слова високопосадовця.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua