"Україна посідає перше місце у світі з піратства у галузі інтелектуальної власності"

18 червня 2013

ПЕРШІ ЗНИЗУ. Піратство у галузі інтелектуальної власності може загрожувати Україні економічними санкціями.

Торгова палата США може зняти преференції на безмитне ввезення окремих українських товарів вже у листопаді на прохання Міжнародного альянсу інтелектуальної власності, який у травні присвоїв Україні звання «пірата №1» у світі.

У Microsoft наголошують, що Україна нічого не робить аби виправити сиутацію, а державні установи – серед лідерів користувачів неліцензійного програмного забезпечення.

За підрахунками Microsoft Україна, понад 70% одиниць програмного забезпечення у державних установах – неліцензійні.

Дмитро Шимків, Microsoft Україна:

«Правоохоронні органи захищають авторське право, використовуючи неліцензійне програмне забезпечення. Інколи вироки щодо того чи іншого випадку використання неліцензійного програмного забезпечення друкуються за допомогою програмного забезпечення, яке є неліцензійним».

В уряді переконують: на ліцензійну продукцію переходитимуть поступово, цьогоріч на легалізацію вже встановленої заклали 100 мільйонів гривень.

Тим часом юристи запевняють, що нинішній стан судової системи та законодавства у сфері авторських прав змушує багатьох українських розробників працювати під юрисдикцією інших країн.

Олександр Мамуня, юрист, «Василь Кисіль і партнери»:

«Суди перекидують з одного до іншого справи з приводу конкретних вимог у галузі інтелектуальної власності, стверджуючи, що такий спір не відноситься до їхньої компетенції, припустимо. Далі йдуть моменти, пов’язані з судовою експертизою, які дуже сильно затягують справу, коли така експертиза не є необхідною».

Українське «піратське співтовариство» закликає переходити на вільне програмне забезпечення.

А за першість у піратстві пропонують дякувати компаніям колективного управління авторськими правами, які встигають зібрати з користувачів “роялті”, але правовласникам їх не віддають. 

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua